Μήνυμα της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για να κλείσει η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές αποκαλύπτει η ισπανική εφημερίδα El Mundo. 

Αφού αναλύει το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων, η εφημερίδα αναφέρει πως πλέον, με τη βεβαιότητα ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές των καλοκαιρινών υποχρεώσεών της προς την ΕΚΤ και την πίεση από την Ουάσινγκτον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έλαβε την απόφασή της. 

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών, οι υπουργοί Οικονομικών λαμβάνουν μηνύματα από τους ηγέτες τους – και σε αρκετές περιπτώσεις οδηγίες- για να ολοκληρώσουν επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις προηγούμενες ημέρες φέρεται να υπήρξε μια σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ιδίως μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ), σε μία προσπάθεια συνδυασμού των ενεργειών τους.  

«Θα  υπάρξει πολιτική συμφωνία, η απόφαση έχει ήδη ληφθεί. (...) Θα κλείσουμε την αξιολόγηση του παρόντος προγράμματος, θα εκταμιευθούν τα χρήματα και έπειτα θα διαπραγματευτούμε τρίτο πακέτο» ανέφερε η ίδια πηγή στην El Mundo

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μία ολοκληρωτική αλλαγή προσέγγισης και παραδείγματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η «άμεση πολιτική συμφωνία» που βρίσκεται στο τραπέζι δεν προϋποθέτει αναγκαστικά μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.  Οι ηγέτες της ΕΕ είναι προγραμματισμένο να βρεθούν στα τέλη Ιουνίου. Θα ήταν μία πολύ μεγάλη παραχώρηση προς κάποιον που δεν έκανε τα όσα προβλεπόταν να κάνει, αναφέρουν οι ίδιες πηγές που εκτιμούν ότι η συμφωνία ενδεχομένως να κλείσει και στο Eurogroup, ίσως στις 18 Ιουνίου, ίσως λίγο αργότερα. 

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με την El Mundo συζητήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις καθώς και η βιωσιμότητα του χρέους. Παρότι η συμφωνία δεν έχει ακόμα σαφή μορφή, σχολιάζει το δημοσίευμα, θα έδινε τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να ανοίξει την «κάνουλα» της ρευστότητας προς την Ελλάδα μέσω διάφορων μηχανισμών, όπως η άρση του «κουρέματος» στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την εκταμίευση των πόρων θα βοηθούσαν την χώρα να μην καταρρεύσει μέσα στο καλοκαίρι.