Την στιγμή που ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης πραγματοποιεί επίσκεψη στην Μόσχα, το ρώσικο πρακτορείο Interfax κάνει λόγο για επικοινωνία Πούτιν-Τσίπρα, στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε την ετοιμότητα της χώρας του για χρηματοδότηση στο έργο.

'Οπως αναφέρει το πρακτορείο: «Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν νωρίτερα επιβεβαίωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την ετοιμότητα της Μόσχας να παράσχει στις ελληνικές εταιρείες χρηματοδότηση για τη συμμετοχή τους στο έργο».

Λίγο αργότερα, είχαν συνάντηση για το ζήτημα ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζανης με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ

'Οπως τόνισε ο κ. Νόβακ.

Το πιο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε, ήταν η προέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στο έδαφος της Ελλάδας. Συζητούμε τώρα τεχνικά ζητήματα. Βρισκόμαστε σε μια εργώδη διαδικασία, καθόσον έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, η οποία πρέπει σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες. 

Κατά την συνάντηση, σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό, δεν συζητήθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, οι οποίες δεν μπορούν να επηρεάσουν τη συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας. 

Σε ερωτηση, εάν οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν τα ελληνορωσικά ενεργειακά σχέδια, όπως η συνεργασία στο πλαίσιο του νέου αγωγού φυσικού αερίου, ο κ. Νόβακ τόνισε: «Εάν σκεπτόμαστε κατ' αυτόν τον τρόπο, τότε αυτές οι συνομιλίες μπορούν να επηρεάσουν όλα τα επενδυτικά σχέδια της Ελλάδας. Δεν νομίζω ότι είναι έτσι».

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Ιντερφάξ, «η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου Τurkish Stream, η οποία θα διέλθει μέσω του ελληνικού εδάφους, μεταφέροντας ρωσικό φυσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα στην Ευρώπη.

Ο κ. Λαφαζάνης αποκάλεσε Greek Stream αυτή τη διακλάδωση».

Το σχέδιο του αγωγού αυτού μπορεί να υλοποιηθεί από ρωσο-ευρωπαϊκή κοινοπραξία σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ρωσική «Γκαζπρόμ» σχεδιάζει να μεταφέρει μέσω του ελληνικού εδάφους 47 δισ. κυβικά μέτρα αερίου.