current views are: 1

29 Μαΐου 2015
Δημοσίευση17:50

Σκληρό ροκ για επίτευξη συμφωνίας – Πόλεμος διαρροών και στο τραπέζι νέα μέτρα

Σε πόκερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες, ενώ ο Πρωθυπουργός επιδιώκει προσεγγίσεις στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να ανοίξει ο δρόμος για τη συμφωνία. 

Δημοσίευση 17:50’
αρθρο-newpost

Σε πόκερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες, ενώ ο Πρωθυπουργός επιδιώκει προσεγγίσεις στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να ανοίξει ο δρόμος για τη συμφωνία. 

Σε πόκερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες, ενώ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει προσεγγίσεις στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να ανοίξει ο δρόμος για τη συμφωνία. 

Θα παρέμβει η Μέρκελ;

Σύμφωνα με την El Mundo Άνγκελα Μέρκελ έχει παρει την απόφαση να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα, αφού κλείσει η αξιολόγηση. «Θα  υπάρξει πολιτική συμφωνία, η απόφαση έχει ήδη ληφθεί. (…) Θα κλείσουμε την αξιολόγηση του παρόντος προγράμματος, θα εκταμιευθούν τα χρήματα και έπειτα θα διαπραγματευτούμε τρίτο πακέτο» ανέφερε διπλωματική πηγή στην ισπανική εφημερίδα. 

Πληροφορίες κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα τριμερής συνάντηση, ίσως και μέσω τηλεδιάσκεψης, ανάμεσα σε Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ.  Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να δοθεί ώθηση σε μια πολιτική λύση, ενώ σημαντική ήταν και η παρέμβαση του αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου από τη Σύνοδο των G7 στη Δρέσδη, ο οποίος ζήτησε άμεσα συμφωνία διαμηνύοντας ωστόσο ότι «η Αθήνα θα πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις». 

Διφορούμενα μηνύματα

Ωστόσο, πολλά και αντιφατικά είναι τα μηνύματα τόσο ευρωπαίων αξιωματούχων όσο και ελληνικών αρχών, για το πού βρίσκονται πραγματικά οι διαπραγματεύσεις. Πληροφορίες από πηγές του Brussels Group ανέφεραν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «απομένουν ελάχιστα να γίνουν για την επίτευξη συμφωνίας». Ωστόσο, κοινοτικές πηγές διαψεύδουν το κλίμα αισιοδοξίας και αναφέρουν ότι δεν βρισκόμαστε σε κοινό σημείο. Μεγάλο αγκάθι παραμένει και το δημνοσιονομικό κενό. 

Η συμφωνία δεν φαίνεται, με τα έως τώρα δεδομένα, να είναι κοντά τα επόμενα 24ωρα και οι εκπρόσωποι των θεσμών σημείωναν στις Βρυξέλλες ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σίγουρα αύριο και πιθανότατα ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, καθώς όπως σημείωναν «δεν έχουν φτάσει στο σημείο να πουν σε ποιο στάδιο έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις». 

Νέα υφεσιακά μέτρα στο τραπέζι

Τα εμπόδια που υψώνονται στις διαπραγματεύσεις είναι πολλά, καθώς οι δανειστές βάζουν στο τραπέζι νέα υφεσιακά μέτρα για φέτος, ύψους 2,5 έως 3 δισ. με το ΔΝΤ να ανεβάζει τα μέτρα στα 4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ζητούν επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και παρεμβάσεις σε εργασιακά και συνταξιοδοτικό. 

 

 

 


σχετικα αρθρα