του Πάνου Ρασσιά

Την ώρα που στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους συζητούν το capital control, στη Λεωφόρο Συγγρού, έχει πέσει στο τραπέζι το…government control, ήτοι το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ήδη ο Αντώνης Σαμαράς έχει απευθύνει ξεκάθαρο κάλεσμα προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για τη «μεγάλη συνεννόηση» για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, να αλλάξει πολιτική και να υπάρξει συμφωνία.

Το μήνυμα αυτό στέλνει και ο γραμματέας της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, ανεξαρτήτως από τις διαρροές που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, να κάνει την υπέρβασή του, να ξεπεράσεις τις κομματικές αγκυλώσεις και «να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρόσωπα ικανά και αποφασισμένα να εφαρμόσουν όσα θα προβλέπει η ενδεχόμενη συμφωνία».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, στις συζητήσεις των στελεχών που βρίσκονται πέριξ του Αντώνη Σαμαρά, ο ρόλος που θα μπορούσε να έχει ο πρόεδρος της ΝΔ σε μια τέτοια κυβέρνηση, είναι αυτός του υπουργού Οικονομικών, λόγω της εμπειρίας, των γνώσεων και των ανοικτών διαύλων με την Ευρώπη που έχει, καθώς η πρώτη προτεραιότητα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι η θετική έκβαση μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας.

Στην ηγετική ομάδα της Συγγρού υπάρχει η εκτίμηση πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς η εικόνα που έχει ο κ. Σαμαράς από τις επαφές του με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, είναι πως σε σχέση με τη συμφωνία δεν υπάρχει πρόοδος ούτε στα εργασιακά, ούτε στα δημοσιονομικά, ενώ το θέμα του ΦΠΑ θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό, που ήταν βασική πηγή εσόδων της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα η ανησυχία των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά ενισχύεται και από το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη δεν παρέχουν στοιχεία στο Brussels Group, το οποίο με τη σειρά του θα έπρεπε να τροφοδοτήσει το Eurogroup που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για την επίτευξη συμφωνία. «Όσο περνά ο χρόνος και δεν κλείνει η διαπραγμάτευση, θα φορτωνόμαστε με όλο και περισσότερα μέτρα, με τους δανειστές να κινούνται στη λογική “take it or leave it”», έλεγε στο newpost.gr, κορυφαίο στέλεχος της Συγγρού.

Πάντως, αν και πολλά κορυφαία στελέχη τάσσονται υπέρ του σχηματισμού μιας οικουμενικής κυβέρνησης, υπάρχουν και άλλα μέλη της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας με ειδικό πολιτικό βάρος, όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, τα οποία δεν συμφωνούν με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεδομένου, όπως λένε, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να κυβερνήσει και η αντιπολίτευση να ασκήσει το θεσμικό της ρόλο. «Άλλο εθνική συνεννόηση και άλλο κυβέρνηση εθνικής ενότητας», σημείωνε ένα από τα στελέχη αυτά στο newpost.gr.