Ανεβαίνει ο ρυθμός των εξελίξεων γύρω από τις διαπραγματεύσεις Αθήνας και δανειστών, ώστε να κλείσει η συμφωνία.

Ασφαλείς πληροφορίες του newpost από τις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι ήδη οι δανειστές έχουν προχωρήσει και ετοιμάζονται να στείλουν μέχρι σήμερα το απόγευμα δύο κείμενα συμφωνίας στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, από το ΔΝΤ συντάσσεται ένα κείμενο, MEFP (αφορά τα δημοσιονομικά και τις τεχνικές λεπτομέρειες για την επίτευξη της όποιας συμφωνίας), και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης ένα κείμενο MOU (memorandum of understanding), κείμενα που θα αποτελέσουν κοινό τόπο συνενόησης όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Eίναι, εν πολλοίς, τα κείμενα που φαίνεται ότι θα διευκολύνουν τις εμπλεκόμενες πλευρές να φτάσουν σύντομα στη συμφωνία. Οι ίδιοι κύκλοι, άλλωστε, τονίζουν ότι αυτή η πρωτοβουλία των δανειστών εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο συντόμευσης του χρόνου επίτευξης της συμφωνίας. 

"Πρέπει η συμφωνία να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να υπάρχει ο χρόνος να εγκριθεί στη συνέχεια από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια" υπογράμμισε στο newpost κορυφαίο στέλεχος των Βρυξελλών.

Η Αθήνα φέρεται να έχει ήδη ενημερωθεί, αλλά προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται από την κυβέρνηση η αποστολή των δύο κειμένων. Στο μεταξύ, στη σύσκεψη που άρχισε στο Μέγαρο Μαξίμου, θα διαφανεί αν πράγματι τα κείμενα έχουν σταλεί από τους δανειστές ή όχι, ώστε να αποτελέσουν -όπως προαναφέρθηκε- τον κοινό τόπο συνενόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στο μεταξύ, κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι θα πρόκειται για πολιτικό ζήτημα, αλλά και διαπραγματευτική ήττα της κυβέρνησης, αν στηριχτεί σε κείμενα που έχουν συντάξει οι δανειστές.