current views are: 1

1 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση05:39

ΝΔ: Θέσεις μάχης από ηγεσία και δελφίνους ενόψει συμφωνίας

Όσο πλησιάζει η ώρα για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Θεσμών, τόσο ανεβαίνει το θερμόμετρο στη γαλάζια παράταξη.

Δημοσίευση 05:39’
αρθρο-newpost

Όσο πλησιάζει η ώρα για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Θεσμών, τόσο ανεβαίνει το θερμόμετρο στη γαλάζια παράταξη.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Όσο πλησιάζει η ώρα για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Θεσμών, τόσο ανεβαίνει το θερμόμετρο στη γαλάζια παράταξη. Τόσο για τη στάση της ΝΔ στην ψηφοφορία όσο και για τις εξελίξεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό και στην κούρσα διαδοχής στο κόμμα.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς κρατά κλειστά τα χαρτιά του, επικρίνει ως «βαριά» τη συμφωνία (σ.σ. σε σχέση με το μέιλ Χαρδούβελη), μιλά για πρόσθετους φόρους και νέο μνημόνιο και, επί της ουσίας, προσβλέπει σε μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού, λόγω απώλειας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που θα φέρει τον ίδιο και το κόμμα του ξανά στο «κόλπο» της διακυβέρνησης. Στην πλευρά Σαμαρά, πέραν στελεχών όπως οι Γεωργιάδης, Βορίδης, Σταμάτης, Βούλτεψη κ.α. Συντάσσεται, εμμέσως πλην σαφώς πλέον, και ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης καθώς προκρίνει άρνηση της συμφωνίας αλλά και ψήφο κατά συνείδηση των βουλευτών (σ.σ. κάτι που είναι δύσκολο αλλά όχι και απίθανο να αποδεχτεί ο κ. Σαμαράς).

Από την πλευρά τους, οι διεκδικητές του «γαλάζιου» θρόνου αναμένουν, επίσης, τις εξελίξεις, με τις εκτιμήσεις τους να διακρίνονται μεταξύ της ψήφισης της νέας συμφωνίας χωρίς προβλήματα από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, μέχρι το σενάριο των πρόωρων εκλογών, εφόσον ο κ. Τσίπρας απολέσει περισσότερους από 12 βουλευτές.

Παρά το γεγονός ότι τα μαζικά δείπνα της προηγούμενης περιόδου έχουν ατονήσει (σ.σ. αναμένεται να επαναληφθούν μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο της συμφωνίας), οι διμερείς συναντήσεις και διαβουλεύσεις είναι συνεχείς και έχουν προχωρήσει σε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες απ’ ότι οι περισσότεροι εικάζουν. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, πάντοτε με το ερώτημα τί θα πράξει η πλευρά Καραμανλή, επιδιώκει να καταγραφεί ως η προφανής λύση (μεταβατική ή μη), κάτι ωστόσο που δεν συμμερίζεται πχ ο κ. Νικ. Δένδιας που κλιμακώνει την κριτική του προς την ηγεσία, ούτε βέβαια και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης που, μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, εμφανίζεται αποφασισμένος να τρέξει στην κούρσα διαδοχής ακόμη και απέναντι στην… αδελφή του.

Πλην του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, που επιδιώκει να εκφράσει την «καραμανλική» συνέχεια, στην κούρσα πλασάρονται, με στόχο να λάβουν θέση στην επόμενη ημέρα της ΝΔ και όχι απαραιτήτως να διεκδικήσουν και την Προεδρία, στελέχη όπως η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, τα σενάρια ήθελαν μέχρι και τον κ. Αδ. Γεωργιάδη να το σκέφτεται ενώ μάλλον ει βέβαιο είναι ότι ο κ. Μάκης Βορίδης θα επιδιώξει να καταγραφεί ως πόλος στο νέο γαλάζιο σκηνικό.  


σχετικα αρθρα