Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Με το βλέμμα στραμμένο στο Βερολίνο και τη συνάντηση των Μέρκελ – Ολάντ – Γιουνκέρ «ζει και αναπνέει» το Μέγαρο Μαξίμου.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών  ίσως «να είναι η D–day για την  καταρχήν λύση του ελληνικού ζητήματος», αφού όπως εκτιμούν «η λύση θα δοθεί σε πολιτικό επίπεδο και τα τεχνικά κλιμάκια θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν την πολιτική απόφαση». 

Και αν όλα πάνε κατ' ευχήν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η όποια χρονική υστέρηση θα πολλαπλασιάζει αρνητικά για την κυβέρνηση τον πολιτικό χρόνο, η νέα συμφωνία θα πρέπει να ψηφιστεί από την Βουλή. Ήδη κυκλοφορούν διάφορα σενάρια από κύκλους «οι οποίοι φημίζονται για το στήσιμο πολιτικών παιχνιδιών και  τη συνήθειά τους να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις» όπως έλεγε στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος διαβλέπει κινήσεις αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης μετά απο τα όπως  αποκαλεί «αντικειμενικά ρεπορτάζ της καθημερινότητας και του φόβου». 

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμούν να επαναλάβουν την τακτική των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες έχουν καταδικαστεί  στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός έχει λάβει την απόφαση να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, με δύο στόχους:  

Αφενός να λειτουργήσει συσπειρωτικά και για την κυβέρνηση και για το κόμμα, αφου όπως εκτιμάται «μια συμφωνία που δεν θα ακυρώνει το πρόγραμμά μας» εξαιρετικά δύσκολα δεν θα υπερψηφιζόταν απο την συμπολίτευση. Ακόμα και στην περίπτωση που ένιοι βουλευτές  (στο Μαξίμου ισχυρίζονται ότι δεν ξεπερνούν τα δάκτυλα του ενός χεριού) θα επέλεγαν να διαφοροποιηθούν ενδεχομένως σε κάποια άρθρα και όχι στο σύνολο της συμφωνίας. 

Προς τούτο δεν ήταν τυχαία η αναφορά του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά ότι πιθανότατα θα τεθεί και θέμα «κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές» ή η έμμεση απειλή του υπουργού Εργασίας Π. Σκουρλέτη «για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές αν η κυβέρνηση απωλέσει τη δεδηλωμένη ή η συμφωνία παραβιάζει τις βασικές μας προγραμματικές αρχές».

Και αφετέρου, αν η συμφωνία πληροί τις προϋποθέσεις του «έντιμου συμβιβασμού», τότε ο Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνηση θα έχουν επιφέρει είναι καίριο πλήγμα στο μπλοκ της αντιπολίτευσης καθιστώντας ακόμα περισσότερο δυσχερή τη θέση των Αντ. Σαμαρά – Ευαγ. Βενιζέλου, οι οποίοι πλέον θα έχουν καταχωρηθεί στην συνολική μνήμα «ως μηδέποτε διαπραγματευθέντες».

Ταυτόχρονα, δε θα έχουν ακυρωθεί τα όποια σχέδια κυβερνήσεων τύπου «Παπαδήμου», καθιστώντας και τον επικεφαλής του «Ποταμιού», ο οποίος τις τελευταίες ημέρες διακρίνεται στις κυβιστήσεις ως μάλλον «γραφικό τύπο». Αν δε ψηφίσει και η αντιπολίτευση τη νέα συμφωνία τότε κατά το κοινώς λεγόμενο «η κυβέρνηση θα δικαιούται να κάνει πάρτι ...».

Ουδείς όμως στην κυβέρνηση εφησυχάζει. Τα «πολιτικά μασάζ» με κομψό τρόπο έχουν αρχίσει και  απευθύνονται και προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ώστε να μειωθούν οι εντάσεις και οι αστοχίες.  Μάλιστα στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε σε ομήγυρη «αν έχουμε πετύχει το μέχρι χθες ακατόρθωτο, δηλαδή να υπάρξει πολιτική λύση και βρεθούν βουλευτές που θα καταψηφίσουν τη συμφωνία στο όνομα ενός  θολού οράματος τότε...».