Επί τάπητος έχουν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση προτάσεις των δανειστών, με στόχο να ξεκλειδώσει η συμφωνία την ώρα που ο χρόνος τρέχει.

Το πρακτορείο Bloomberg, σε σημερινό του δημοσίευμα και επικαλούμενο αξιωματούχο, επιβεβαιώνει το newpost, αφού κάνει λόγο για συμφωνία που παρουσιάζουν οι πιστωτές προς την Ελλάδα, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο.

Το newpost είχε γράψει από το Σάββατο ότι οι δανειστές θα έστελναν στην Αθήνα δύο κείμενα με στόχο τη συμφωνία, κάτι που έγινε.

Συγκεκριμένα, από το ΔΝΤ προέρχεται ένα κείμενο, MEFP (αφορά τα δημοσιονομικά και τις τεχνικές λεπτομέρειες για την επίτευξη της όποιας συμφωνίας), και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης ένα κείμενο MOU (memorandum of understanding), ρυθμίσεις που θα αποτελέσουν κοινό τόπο συνενόησης όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Eίναι, εν πολλοίς, τα κείμενα που φαίνεται ότι θα διευκολύνουν τις εμπλεκόμενες πλευρές να φτάσουν σύντομα στη συμφωνία. Οι ίδιοι κύκλοι, άλλωστε, τονίζουν ότι αυτή η πρωτοβουλία των δανειστών εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο συντόμευσης του χρόνου επίτευξης της συμφωνίας. 

«Πρέπει η συμφωνία να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να υπάρχει ο χρόνος να εγκριθεί στη συνέχεια από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια» υπογράμμισε στο newpost κορυφαίο στέλεχος των Βρυξελλών κάπως έτσι, οι επαφές τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο είναι πυρετώδεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι οι προτάσεις των δανειστών δεν έχουν χαρακτήρα τελεσιγράφου προς την ελληνική πλευρά.