Την ανησυχία του για το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση Ελλάδας-δανειστών εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs στην Ευρώπη, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Ο Χιου Πιλ τονίζει σε ανάλυσή του που δημοσιεύεται σήμερα ότι οι επαφές φαίνεται να έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και θα μπορούσαν να προκαλέσουν από εκλογές, έως δημοψήφισμα και κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls).

Η βασική εκδοχή του οικονομολόγου είναι ότι θα υπάρξει ένας συμβιβασμός, ωστόσο, προειδοποιεί ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η πλατφόρμα βάσει της οποίας εξελέγη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  -παραμονή στο ευρώ χωρίς περαιτέρω προσαρμογή και/ή εξωτερική επίβλεψη- είναι ασυμβίβαστη με τις απαιτήσεις των δανειστών.

«Όχι μόνο είναι πιθανό ότι μπορεί να χρειαστεί να δούμε τεχνική πτώχευση και/ή μπλοκαρισμένες καταθέσεις στις τράπεζες ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, αλλά μπορεί να είναι απαραίτητο να γίνει αυτό ώστε να σπάσει το υπάρχον αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις» υπογραμμίζει.

Για την πιθανότητα Grexit, η ανάλυση σημειώνει ότι «σαφώς δεν είναι μηδενική» και αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες.

«Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις είναι έντονα πολιτικές. Και η μακροπρόθεσμη οικονομική λογική δεν είναι χαρακτηριστικό αυτή της κατάστασης» προσθέτει ο αναλυτής της Goldman Sachs.