«Θωρηκτό της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του τουρισμού» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, την Ρόδο κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε αυτό το τριήμερο στο νησί.

O κ. Ξυδάκης τόνισε:

Ο πολιτισμός δεν είναι ένα απλό εργαλείο του τουρισμού, είναι η μεγάλη προστιθέμενη αξία για την κοινωνία της Ρόδου και για την οικονομία της. Η δική μας συμβολή είναι να ενισχύουμε διαρκώς το πολιτιστικό απόθεμα, να το αναδεικνύουμε, να το συντηρούμε και να του δίνουμε δυνατότητες να αξιοποιηθεί και να αναπτυχθεί, δηλαδή να προσθέτει και συμβολικό πλούτο, και ταυτόχρονα να δίνει δυνατότητες για δημιουργία θέσεων εργασίας, για δημιουργία μιας οικονομίας γύρω από τον πολιτισμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ο κ. Ξυδάκης, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο, τους αντιδημάρχους Τέρη Χατζηιωάννου και Γεώργιο Κακούλη, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριο Σαντορινιό και Δημήτρη Γάκη, την καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Τώνια Μοροπούλου και την προϊσταμένη της ΚΒ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μάνια Μιχαηλίδου, επισκέφθηκε τις υπηρεσίες της Αρχαιολογίας, συζήτησε τα θέματα που αφορούν τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου και έδωσε συνέντευξη Τύπου.
 
Σε ερώτηση σχετικά με την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού δήλωσε:
 

Η σχέση της Ρόδου με το υπουργείο Πολιτισμού δεν θα διακοπεί. Μπορεί να μην υπογραφεί μια μεγάλη προγραμματική σύμβαση, αλλά δύο ή περισσότερες που θα περιλαμβάνουν έργα που έχει ανάγκη η Μεσαιωνική Πόλη, όπως, για παράδειγμα, την ολοκλήρωση της υπογείωσης των δικτύων υποδομής. Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η διαμόρφωση και ανάδειξη του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου στο Μόντε Σμιθ, η αξιοποίηση του αρχαίου πάρκου στο Ροδίνι, η ανάδειξη περιεφερειακών κάστρων και η ολοκλήρωση του ρυθμιστικού σχεδίου της Πόλης.
 


Ο κ. Ξυδάκης επισκέφθηκε επίσης την Ακρόπολη και τον παραδοσιακό οικισμό της Λίνδου, τις ανακαινισμένες Θέρμες της Καλλιθέας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, το πλουσιότατο Αρχείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και το Καστέλο των Ιπποτών.