Απρόοπτη εξέλιξη είχε η τριμερής συνάντηση Μέρκελ- Ολάντ-Λαγκάρντ, καθώς όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στην συζήτηση για την Ελλάδα συμμετείχουν, επίσης, η  γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Σκοπός των πέντε μελών της συνάντησης ήταμ να καταλήξουν σε κοινή θέση σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, δήλωσαν οι πηγές που επικαλείται το Reuters.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη κορυφώνονται, με στόχο την οριστική επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, ακόμη και εντός της παρούσας εβδομάδας.

Ήδη, αναφέρει, το δημοσίευμα, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στον πέμπτο μήνα τους, οι προθεσμίες έχουν περάσει, σύνοδοι και συναντήσεις έχουν γίνει χωρίς αποτέλεσμα, με μόνιμα «αγκάθια» στην συζήτηση το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά. 

Παράλληλα, το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ τόνισε ότι υπάρχει, ήδη, ένα προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο περιλαμβάνει τις συμφωνίες και τις διαφωνίες των δύο πλευρών.

Στόχος είναι, σύμφωνα με το πρακτορείο, να υπάρξει κοινή συνισταμένη ανάμεσα στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, κάτι, το οποίο, αν τελικά πραγματοποιηθεί, ενδέχεται να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν για την Ελλάδα την Τρίτη. 

Πάντως, όσον αφορά το μέτωπο Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ, δεν υπήρχε καμία αναφορά σε ό,τι έχει να κάνει με το ζήτημα της Ελλάδας, παρότι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ το Σάββατο είχε τονίσει ότι το ελληνικό θέμα θα ήταν από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης.

Έκτακτη συνεδρίαση στο Μαξίμου

Την ώρα που η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα μεταφέρονταν σε άλλη βάση, αφού θα λάμβαναν μέρος σε αυτή Λαγκάρντ και Ντράγκι, στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης συνεδρίασαν για τα Δ.Σ. των δημοσίων οργανισμών, αλλά και για τις κατευθυντήριες γραμμές που θα χαραχθούν εν όψει της συμφωνίας. 

Πληροφορίες έκαναν λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία της ομάδας, ενώ, όπως ανέφεραν δημοσιογραφικές πηγές, παρότι η κυβέρνηση έχει χαρτογραφήσει όλα τα σημεία της συμφωνίας, αυτή ακόμα δεν έχει γραφτεί.