Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας η πενταμερής συνάντηση όπου επί τάπητος τέθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Εκεί συμμετείχαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η οποία διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, οι πέντε αξιωματούχοι συζήτησαν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η εντατική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ αποφάσισαν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.

Η μίνι Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο, διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες.

Κατά την αποχώρησή τους, Άνγκελα Μέρκελ και Μάριο Ντράγκι επισήμαναν την ανάγκη να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.  ​

Οι θέσεις των συμμετεχώντων 

Σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, στη «μίνι» σύνοδο κορυφής του Βερολίνου συζητήθηκε και έγγραφο, το οποίο περιέχει τα σημεία στα οποία μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί και υποχωρήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές -Αθήνας και δανειστών.

Ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει επίσης πως παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών. Το ΔΝΤ κρατάει την σκληρή γραμμή, κυρίως, επειδή δεν επιθυμεί να αλλάξει τους κανόνες δανεισμού και κυρίως επειδή υπάρχει πίεση από άλλες χώρες οι οποίες λένε ότι η Αθήνα έχει ήδη δεχθεί πολύ ευνοϊκή μεταχείριση.

Η Κομισιόν από την πλευρά της έδειξε να τηρεί μια συμβιβαστική στάση, ενώ εμφανίστηκε κατά της πρότασης να δοθεί κάποιας μορφής τελεσιγράφου στην Αθήνα και προωθεί πιο ευνοϊκούς όρους για την Αθήνα γιατί έχει στόχο το να μείνει ανέπαφη η Ευρωζώνη, βασικό στοιχείο για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ΕΚΤ επίσης θέλει να κρατήσει το κοινό νόμισμα, ωστόσο, ανησυχεί μήπως δεχθεί πλήγμα η αξιοπιστία της από το γεγονός ότι ξεπερνάει συνεχώς τον ρόλο της ως κεντρική τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο Σπίγκελ, εάν η Άνγκελα Μέρκελ αποφασίσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, τα χρήματα θα έλθουν από την Ευρωζώνη και όχι το ΔΝΤ.

Όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών εντοπίζεται κυρίως στις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ κάλεσε ξανά όλα τα μέρη «να συνεχίσουν να κάνουν τη σημαντική δουλειά που χρειάζεται για να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές τους όσο το δυνατόν συντομότερο. Έτσι θα αποτρέψουν κάποια αβεβαιότητα και αστάθεια από το να εισέλθει στις διεθνείς αγορές».