Πλήρες παρασκήνιο για την χθεσινή κρίσιμη πενταμερή συνάντηση δίνει το δημοσίευμα των Financial times, στο οποίο τονίζεται ότι δεν δίνεται τελεσίγραφο στην Αθήνα από τους θεσμούς, αλλά μια αφορμή για γρήγορη δράση της κυβέρνησης, ενώ κάνει λόγο για ένα τεχνικό έγγραφο που κατάρτισε η επιτροπή, το οποίο συγκεντρώνει σημεία σύγκλισης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές. 

'Οπως τονίζει το άρθρο, η Γερμανίδα καγγελάριος ήταν η επίσημη οικοδέσποινα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο σχετικά με την ελληνική κρίση, προκειμένου να διευθετηθούν οι όποιες διαφορές και να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για να επιτευχθεί μια συμφωνία για την Αθήνα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ και ο Μαριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ έφτασαν μυστικά στο Βερολίνο την Δευτέρα με στόχο να συμμετάσχουν στην συνάντηση Ολάντ-Γιουνκέρ, οι οποίοι βρίσκονταν στο Βερολίνο για να συζητήσουν με την 'Ανγκελα Μέρκελ.

'Οπως τονίζει το δημοσίευμα, η βιαστική αυτή συνάντηση έλαβε χώρα εν μέσω της αβεβαιότητας για την ικανότητα στήριξης της Ελλάδας, αλλά και των εντάσεων μεταξύ των οργανώσεων των πιστωτών που βρίσκονται αυτή την στιγμή υπό έντονη πίεση προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση 7,2 δισ. ευρώ, ώστε η Ελλάδα να αποφύγει μια πιθανή προεπιλογή και ταχεία έξοδο από την ευρωζώνη.

Τι θέλουν οι θεσμοί

Η ΕΕ επιθυμεί πιο γενναιόδωρους όρους για την Αθήνα επειδή θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα την διατήρηση της ευρωζώνης, καθώς συνιστά ένα βασικό σύμβολο της ενότητας της ΕΕ.

Η ΕΚΤ, επίσης, θέλει να κρατήσει το κοινό νόμισμα στην Ελλάδα, αλλά φοβάται μήπως καταστραφεί η αξιοπιστία της.

Σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο της ελληνικής ομάδας, οι συνομιλίες στο Βερολίνο επικεντρώθηκαν σε ένα τεχνικό έγγραφο που κατάρτισε η Επιτροπή, του οποίου όλες οι πλευρές θα χρησιμοποιηθούν σε μια προσπάθεια να βρεθούν κοινά σημεία σύγκλισης, αποδεκτά σε όλους τους πιστωτές. 

Οχι τελεσίγραφο «Take it or leave it»

Αξιωματούχος δήλωσε ότι αν είχε υπάρξει συμβιβασμός στο Βερολίνο, δεν θα πρέπει να παρουσιαστεί ως ένα «take it or leave it» τελεσίγραφο για την Αθήνα, αλλά περισσότερο σαν μια ακόμα αφορμή, προκειμένου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αντιδράσει γρήγορα. 

Η συμφωνία 70% του Βαρουφάκη 

Ο ίδιος αξιωματούχος, επίσης, τόνισε ότι δεν υπήρχαν νέες παραχωρήσεις για την Ελλάδα στο έγγραφο της Επιτροπής.

Στην ουσία πρόκειται για διευκρινίσεις των βασικών αρχών που διέπουν τη σκέψη των πιστωτών, έτσι ώστε να υπάρξει σύντομα συμφωνία. Ανέφερε, δε, πως εδώ και καιρό ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει δεχθεί το 70% του υφιστάμενου προγράμματος και οι πιστωτές ελπίζουν ότι όποιος συμβιβασμός έγινε στο Βερολίνο θα περιλαμβάνει αυτό το 70% του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι αποφάσεις και η εμπιστευτική πρόταση στον Τσίπρα 

Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν γύρω στις 11.30 ώρα Βερολίνου, με τους αξιωματούχους να μην δίνουν λεπτομέρειες, ωστόσο ένας Γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι Λαγκάρντ, Μέρκελ, Ολάντ και Γιουνκέρ συμφώνησαν ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις σχετικά με την Αθήνα.

Προσδοκούν, δε, ότι η όποια πρόταση συμφωνίας επιτευχθεί θα πρέπει πρώτα να τεθεί εμπιστευτικά υπόψιν του Πρωθυπουργού, προκειμένου να αποφευχθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα τελεσίγραφο.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες βρίσκονται σε στενή επαφή τις τελευταίες ημέρες και θέλουν να παραμείνουν στην υπόθεση και στην διάρκεια των ημερών που έρχονται.

 Η εφημερίδα καταλήγει ότι η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει έναν κρίσιμο μηνα, λόγω των 1,6 δισ. που οφείλονται στο ΔΝΤ μέσα στον Ιούνιο.