Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα κάποιο κείμενο ή έγγραφο πρότασης από τους πιστωτές, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, που επικαλείται το Reuters.

Το ίδιο επιβεβαιώνουν και άλλες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίες τονίζουν ότι:

Η κυβέρνηση έχει λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών, ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών. 

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, κυρίως του γερμανικού, αναφέρουν ότι έχει σταλεί στην Αθήνα σχέδιο συμφωνίας, με τον ισχυρισμό πως πρόκειται για μία τελική πρόταση, κάτι που δεν επιβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση.

«Θα πληρώσουμε το ΔΝΤ, αν υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία»

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Ελλάδα θα καταβάλει τη δόση των 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ την Παρασκευή, αν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μέχρι τότε, ακόμα και αν δεν εκταμιευτεί εγκαίρως η δόση από τους πιστωτές.

Η πληρωμή που πρέπει να γίνει στις 5 Ιουνίου είναι η πρώτη από τις τέσσερις συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ που πρέπει να κάνει η Αθήνα, που έχει πει πως ενδέχεται να μην μπορέσει να πληρώσει το ΔΝΤ, αν δεν υπάρξουν νέα δάνεια από τους πιστωτές, σημειώνει το πρακτορείο.

«Αν κρίνουμε πως έχει κλείσει μια συμφωνία, τότε θα καταβάλουμε κανονικά τη δόση της 5ης Ιουνίου», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η πληρωμή θα γίνει αν υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία χωρίς απαραίτητα να έχει εγκριθεί από συνεδρίαση του Eurogroup.