Με υπέρτιτλο «Η Αθήνα πριν την χρεοκοπία» και κεντρικό τίτλο «Θα δοθεί στην Αθήνα περίοδος χάριτος;» η γερμανική Bild αναφέρεται στην χθεσινή πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο, η οποία, όπως τονίζει, απέτρεψε την χρεοκοπία στην χώρα, ενώ κάνει λόγο για την λύση της Ζάμπια, η οποία θα αποφέρει ακόμα περισσότερο χρόνο για να λυθεί το ζήτημα της Ελλάδας. 

'Οπως αναφέρει το δημοσίευμα : «Ο χρόνος τρέχει και η πτώχευση της Ελλάδας πλησιάζει όλο και περισσότερο. Χθες το βράδυ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της ΕΕ Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι συνεργάστηκαν πάνω στο σχέδιο μιας ενδεχόμενης συμβιβαστικής προσφοράς για την Αθήνα». 

Η εφημερίδα τονίζει:

Στο τέλος της συνάντησης λίγο μετά τα μεσάνυχτα, δεν υπήρξε καμία λύση, έτσι η απετράπη η χρεοκοπία της χώρας από το ευρώ. 

'Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε στην εφημερίδα ότι οι ηγέτες συμφώνησαν οτι τώρα πρέπει να συνεργαστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, ενώ οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές πρέπει να συνεχίσουν, χωρίς, όμως, να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. 

Οι εικασίες για μια περίοδο χάριτος 

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει ακόμα μια περίοδο χάριτος. Αυτό θα μπορούσε να το καταφέρει, ακολουθώντας το παράδειγμα της Zάμπια, ένα τέχνασμα, με το οποίο θα μπορούσε να γλιτώσει χρόνο. Η ώρα για τις τελικές διαπραγματεύεις φαίνεται ότι έρθει και θα αποτρέψει την πτώχευση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. 

Το κόλπο με την επιλογή «Zαμπια»

Το πόσο δραματική είναι η κατάσταση έκανε ξεκάθαρο στις αρχές της εβδομάδας ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ στην εφημερίδα Die Welt: Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε προς γνώση μας αυτήν την εβδομάδα λογαριασμούς και τιμολόγια των τεχνίτων που εργάστηκαν για το ελληνικό κράτος. 'Ολα τα ταμεία που ήταν διαθέσιμα για τους λογαριασμούς του ελληνικού Δημοσίου ήταν σε μεγάλο βαθμό άδεια. 

Η Αθήνα πρέπει να επιστρέψει μόνο τον Ιούνιο στο ΔΝΤ 1.400.000.000 ευρώ σε τέσσερις δόσεις. Η πρώτη δόση, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται την Παρασκευή. Τα χρήματα γι 'αυτό το ποσό θα μπορούσε η Αθήνα, ενδεχομένως, ακόμα να τα μαζέψει. Μετά από αυτό, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.

Για να αποφευχθεί οποιοδήποτε αρνητικό ενδεχόμενο, σε συμφωνία με το ΔΝΤ θα μπορούσε να προωθηθεί η «λύση Zάμπια» κάτι που είχε εφαρμόσει δηλαδή η Zάμπια τριάντα χρόνια πριν. Δηλαδή: Στην περίπτωση αυτή, η Αθήνα δεν θα πληρώσει το χρέος της προς το ΔΝΤ σε τέσσερις δόσεις, αλλά όλα τα χρήματα σε μια μόνο δόση στα τέλη Ιουνίου.

Το πλεονέκτημα: Η Ελλάδα και οι δανειστές της, θα κέρδιζαν λίγο χρόνο ακόμα για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα δάνεια έκτακτης ανάγκης κατά τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.

Είναι αμφίβολο, όμως, αν η Αθήνα έχει αντιληφθεί πραγματικά την σοβαρότητα της κατάστασης, καταλήγει το δημοσίευμα.