Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Το κεφάλαιο Παναρίτη έκλεισε μεν για την κυβέρνηση, όμως  για το Μαξίμου ανοίγει πλέον ένα νέο που αφορά εν γένει την στάση των βουλευτών του κόμματος. 

Η κυβέρνηση δεν ανάγκασε τον Γιάνη Βαρουφάκη να αποσύρει την Έλενα Παναρίτη μόνο γιατί ψήφισε μνημόνια, αλλά κυρίως διότι θεωρούσε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν διαθέτει την επάρκεια εκείνη που θα επέτρεπε μία αξιοπρεπή εκπροσώπηση της χώρας στο ΔΝΤ την ώρα μάλιστα που δεν φαίνεται στον ορίζοντα άμεσος απεγκλωβισμός της Ελλάδας από την συμμετοχή του Ταμείου. Εξ αυτού του λόγου προ διμήνου την έβγαλε και από την διαπραγματευτική ομάδα. Στον αντίποδα οι σαράντα και πλέον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν μετ’ επιτάσεως ανάκληση του διορισμού Παναρίτη επέμεναν στην μνημονιακή αφετηρία της πορείας της κυρίας Παναρίτη και στο γεγονός ότι υπήρξε στενή συνεργάτης και προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου. Κάτι που σημαίνει ότι άλλοι λόγοι κινητοποίησαν τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι το πρωθυπουργικό επιτελείο για να ετοιμάσουν την έξοδο Παναρίτη προτού καν αναλάβει και επισήμως καθήκοντα. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν μέσα από το κείμενο των 42 βουλευτών το «χτίσιμο» μίας ομάδας κοινοβουλευτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτάσσονται στα μνημόνια και η οποία ενδεχομένως όταν θα έρθει η ώρα της συμφωνίας να επιδιώξει την ομογενοποίησή της και την κοινή αντίδρασή της με νέα κείμενα κλπ. 

Διαπιστώνει δε ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και αρκετοί νέοι βουλευτές οι οποίοι επιδιώκουν να δείξουν ότι δεν είναι «όμηροι» των κυβερνητικών επιλογών, αντιθέτως θέλουν να δείξουν ότι υψώνουν ανάστημα και προσπαθούν να επιβάλουν στην κυβέρνηση την άποψή τους αξιώνοντας από τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει αποδεκτά τα αιτήματά τους. 

Ως εκ τούτου στο Μαξίμου φοβούνται πως εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία, αρκετοί βουλευτές θα αρχίσουν τα «παζάρια» τα οποία μπορεί να φθάσουν ακόμη και στα όρια των «απειλών» φαινόμενο που έχει επαναληφθεί στο παρελθόν τόσο με τις κοινοβουλευτικές ομάδας της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση όμως δεν έχει χρόνο για χάσιμο και για θεραπευτικές συνεδρίες των διαφωνούντων. Το θέμα της κομματικής πειθαρχίας αναμένεται να τεθεί εκ νέου και μάλιστα με ακόμη πιο αυστηρό τρόπο προκειμένου όσοι σκοπεύουν να «αντισταθούν» να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θέτουν σε κίνδυνο την βουλευτική τους έδρα.