Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν έχουν τέλος και κορυφώνονται στην προεκλογική εκστρατεία του Ρετζέπ Τζαγίπ Ερντογάν.

Ο λαϊκιστής πρόεδρος και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θέλουν να προσεγγίσουν τους φανατικούς ισλαμιστές και δεν διστάζουν να μετατρέψουν εικονικά την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, για να ικανοποιήσουν το αίσθημα όλων εκείνων που θέλουν τη μετατροπή του ιστορικού χριστιανικού ναού σε τέμενος. 

Συγκεκριμένα,  λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην Τουρκία, το κυβερνών κόμμα πραγματοποίησε φιέστα για τη συμπλήρωση 562 χρόνων από την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Στην εκδήλωση προβλήθηκε ένα προκλητικό βίντεο όπου, με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, η Αγία Σοφία παρουσιάστηκε ως τέμενος με μουεζίνηδες στους μιναρέδες να καλούν τον λαό στην πίστη του Αλλάχ

Το βίντεο προκάλεσε ενθουσιασμό στους παρευρισκόμενους οπαδούς του ΑΚΡ. 

Όπως αναφέρει το CNN Turk ο Ερντογάν εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια «συμβολική» κίνηση παραμονές των εκλογών και να προσευχηθεί μαζί με τον επικεφαλής Θρησκευτικών Υποθέσεων Γκιορμέζ, στην Αγία Σοφία.

Ο τούρκος πρόεδρος κάνει τα πάντα για να προσελκύσει τους ισλαμιστές και να πάρειψήφους από το ακραίο εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ. 

Υπενθυμίζεται, ότι η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τον σουλτάνο Μωάμεθ Β' και στη συνέχεια ο πατέρας της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τη μετέτρεψε σε μουσείο το 1934.