Για ύπαρξη ενός μυστικού σχεδίου Γερμανίας και Γαλλίας, το οποίο προβλέπει πιο στενό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης, αλλά και αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Βάσει ενός μυστικού εγγράφου, το οποίο συνέταξαν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή της εφημερίδας, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερο αλληλοσυνδεδεμένες σε πολιτικό επίπεδο.

Στο έγγραφο αναφέρεται μια σειρά αλλαγών μεταξύ των οποίων οι τακτικές σύνοδοι των χωρών μελών της Ευρωζώνης. Επιπλέον προβλέπεται η διεύρυνση του πεδίου δράσης του Eurogroup, «περιλαμβανομένης της ενίσχυσης του προέδρου του και των πόρων που βρίσκονται στη διάθεσή του».

Παράλληλα στόχος είναι η δημιουργία δομών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδικά για τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης, με σκοπό να διασφαλιστεί ο δημοκρατικός έλεγχος των νέων εξουσιών.

Το πρόγραμμα αυτό προβλέπεται να είναι «υποχρεωτικό» για τις χώρες μέλη, αλλά και για τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωζώνη.

Η πρόταση αυτή θυμίζει το αίτημα του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τη δεκαετία του 1990 είχε ζητήσει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πυρήνα.

Οι χώρες που θα ανήκουν σε αυτό τον πυρήνα θα πρέπει, σύμφωνα με το γαλλογερμανικό σχέδιο, να ακολουθούν μια αυστηρή πολιτική. Βάσει των προτάσεων της Μέρκελ και του Ολάντ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θέτει τις βασικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη, τις οποίες «θα εγκρίνουν κάθε χρόνο σε μια σύνοδο κορυφής οι ηγέτες των κρατών».

Το έγγραφο αυτό των τριών σελίδων περιέχει τις προτάσεις που η γερμανίδα καγκελάριος θα υποβάλει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.