Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Για το θέμα που προέκυψε με την Έλενα Παναρίτη και τον διορισμό της στο ΔΝΤ αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων ενημέρωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών σε αίθουσα της Βουλής όπου ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ωστόσο ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να είπε πως αυτό δεν μπορεί να το κάνει γιατί βρισκόμαστε εν μέσω των συζητήσεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει στείλει το κείμενο με τις προτάσεις της στους δανειστές το οποίο περιλαμβάνει τόσο τα σημεία που συμφωνούν οι δύο πλευρές όσο και τα σημεία διαφωνίας. Μάλιστα όπως εξήγησε για τα σημεία της διαφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της προκειμένου να βρεθεί σημείο σύγκλισης, ενώ τόνισε πως αυτές είναι και οι τελευταίες υποχωρήσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση.

Παράλληλα εκτίμησε ότι μέχρι το βράδυ θα σταλεί το κείμενο με τις προτάσεις των δανειστών.

Επίσης ο υπουργός οικονομικών υπεραμύνθηκε της επιλογής Παναρίτη καθώς όπως είπε η ίδια γνωρίζει πως λειτουργεί το ΔΝΤ καλύτερα από τον οποιοδήποτε. 

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους βουλευτές για το ζήτημα του ΦΠΑ λέγοντας πως θα ισχύσουν τρεις συντελεστές. Στην εστίαση σύμφωνα με τον υπουργό ια μειωθεί ο συντελεστής από το 13% στο 11% ενώ σε ό,τι αφορά τα νησιά θα υπάρξει επιστροφή του φόρου.

Μάλιστα για το ζήτημα των νησιών, πληροφορίες αναφέρουν ότι νησιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν πιθανότατα αργότερα συζήτηση με τον κ. Δραγασάκη.

Τέλος, πληροφορίες του Newpost αναφέρουν ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν προσπάθεια να μαζέψουν υπογραφές προκειμένου να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα. Ταυτόχρονα, ένα άλλο κομμάτι βουλευτών θεωρούν ότι στη δεδομένη φάση δεν μπορεί να συνεδριάσει η ΚΟ προτού να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.