current views are: 2

2 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση12:02

Εδώ ο κόσμος καίγεται και στη Βουλή ξεσηκώθηκαν για την… Παναρίτη!

Η χθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο, το γνωρίζαμε, ήταν μια σημαντική συνάντηση. Στην εξέλιξή της όμως, μετατράπηκε σε πάρα πολύ σημαντική. Αυτό φάνηκε από την είδηση (που μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg) ότι εκτός της Άνγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα παρευρίσκονταν η  Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι.

Δημοσίευση 12:02’
αρθρο-newpost

Η χθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο, το γνωρίζαμε, ήταν μια σημαντική συνάντηση. Στην εξέλιξή της όμως, μετατράπηκε σε πάρα πολύ σημαντική. Αυτό φάνηκε από την είδηση (που μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg) ότι εκτός της Άνγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα παρευρίσκονταν η  Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι.

Η χθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο, το γνωρίζαμε, ήταν μια σημαντική συνάντηση. Στην εξέλιξή της όμως, μετατράπηκε σε πάρα πολύ σημαντική. Αυτό φάνηκε από την είδηση (που μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg) ότι εκτός της Άνγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα παρευρίσκονταν η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι. 

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι Financial Times υποστήριζαν ότι το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στη Le Monde, έκαναν ακόμη πιο δύσκολη μια συμφωνία. 
«Οι πιθανότητες της Ελλάδας να πετύχει μια συμφωνία για να λάβει τα κεφάλαια των 7,2 δισ. ευρώ φαίνονται ακόμη πιο “αδύναμες” την Κυριακή, μετά το άρθρο Τσίπρα που ανέφερε ότι οι θεσμοί έχουν παράλογες απαιτήσεις και θέλουν να υποβάλλουν σκληρή τιμωρία στην Ελλάδα», σημείωνε η εφημερίδα προσθέτοντας ότι οι «κατηγορίες»  Τσίπρα διατυπώθηκαν λίγες μέρες αφότου η ελληνική κυβέρνηση δήλωνε ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών. 

Από την πλευρά του, ο αρχισυντάκτης της (συντηρητικής) οικονομικής εφημερίδας «La Tribune», Ρομαρίκ Γκοντέν, διατύπωσε την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ένα μάθημα στρατηγικής σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ότι: είναι δυνατό να αντισταθεί κανείς στην Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τον Γκοντέν, «η κίνηση τακτικής του Αλέξη Τσίπρα είναι ιδιαίτερα έξυπνη. Από εδώ και στο εξής, είναι αυτός που βάζει τους κανόνες του παιγνιδιού και δείχνει αποφασισμένος να παραμείνει σταθερά στις θέσεις του όπως και εάν έχουν τα πράγματα. Ο χρόνος τώρα λειτουργεί κατά των πιστωτών που υποχρεούνται να επιλέξουν και που έτσι κι αλλιώς έχουν χάσει: Μια υποχώρηση μπρος στην Αθήνα θα είναι μια πολιτική ήττα και αυτό παρά τις ελληνικές υποχωρήσεις, μια ώθηση προς ένα Grexit θα είναι καταστροφή». 

Πληροφορίες που ερχόταν από τις Βρυξέλλες λίγο πριν χθες τα μεσάνυχτα, ανέφεραν ότι η πρόταση των δανειστών θα έχει τη μορφή «take it or leave it», ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θα περιλαμβάνει εγγυήσεις για την αποκατάσταση της ρευστότητας. 

Τα προαναφερόμενα είναι αρκετά για να καταδείξουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Εν μέσω αυτών των κρίσιμων στιγμών, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκε μια… μίνι ανταρσία. Με επιστολή τους, προς τον πρωθυπουργό, το προεδρείο της ΚΟ και την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, 44 βουλευτές ζήτησαν την ανάκληση του διορισμού της Έλενας Παναρίτη στο ΔΝΤ. Τελικά το πέτυχαν, έστω και δια της παραίτησής της. 
Η άρνηση της Έλενας Παναρίτη να μην αποδεχθεί τον διορισμό, σχολιάστηκε και από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Χωρίς να θέλουμε να θίξουμε την κυρία Παναρίτη, γιατί εξάλλου το πρόβλημα δεν είναι δικό της, στην κατάσταση ταιριάζει γάντι η παροιμία εδώ ο κόσμος καίγεται… 


σχετικα αρθρα