Τις μαρτυρίες δύο αξιωματούχων επικαλείται σημερινό δημοσίευμα της WSJ, το οποίο υπογραμμίζει ότι ΕΕ και ΔΝΤ έχουν εκπονήσει πρόταση συμφωνίας  για την Ελλάδα, η οποία πρόκειται να δοθεί σύντομα στην Ελληνική κυβέρνηση.

'Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο :

Oι δανειστές της Ελλάδας έφτασαν σε μια κοινή θέση για τους όρους που θα προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ σήμερα το πρωί ολοκλήρωσαν το σχέδιο συμφωνίας, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η βοήθεια για την Ελλάδα μετά και την κρίσιμη συνάντηση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο.

Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ συμφώνησαν να πιέσουν την Αθήνα για σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ το ΔΝΤ «μαλάκωσε» τη θέση του για την απαίτηση η Ευρώπη να προσφέρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ανακούφιση του χρέους της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, «το υψηλό χρέος παραμένει διαρκές θέμα στο παρασκήνιο των σχέσεων ΔΝΤ-ευρωπαίων, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τους δανειστές να καταλήξουν στην πρόταση».

Το ΔΝΤ προειδοποίησε στην συνάντηση του Βερολίνου ότι η αναδιάρθρωση χρέους θα είναι αναγκαία, αν δεν υπάρξουν επαρκείς μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τον προϋπολογισμό και θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Η συνάντηση του Βερολίνου φαίνεται πως γεφύρωσε τις διαφορές μεταξύ των δανειστών και η πρότασή τους για συμφωνία αναμένεται να δοθεί στην κυβέρνηση σύντομα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τη WSJ, αναμένεται να αντιμετωπίσει πολιτικά «εκρηκτικές» απαιτήσεις για σκληρές μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, αγορά εργασίας και άλλα θέματα καθώς και την απαίτηση των δανειστών για επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα που θα εξασφαλίσουν πρωτογενές πλεόνασμα.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι «δανειστές επέλεξαν να γράψουν ένα κείμενο συμφωνίας μετά από μήνες αργής προόδου στη διαπραγμάτευση. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν παρουσιάζουν την πρόταση ως τελεσίγραφο, αν και ορισμένοι εξ αυτών παραδέχονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει λίγα περιθώρια διαπραγμάτευσης και θα πρέπει ουσιαστικά να αποδεχτεί ή να απορρίψει τους όρους των εταίρων»