Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Για να περάσει  η πρόταση του κόμματος θέλει τα 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 200 ψήφους. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, δήλωσε:

Έχουμε μπει στον πέμπτο μήνα δυστυχώς μιας διελκυστίνδας η οποία δεν έχει τέλος, γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τη σημασία που έχει ο χρόνος. Ο χρόνος περνάει, η οικονομία πλήττεται, η χώρα κάνει πολλά βήματα προς τα πίσω και κάθε μήνας που περνάει στην πραγματικότητα προσθέτει ένα χρόνο ολόκληρο παραμονής της Ελλάδας στο νέο μνημόνιο. Η χώρα έχει ήδη μπει σε μια κρίση νομιμοποίησης. Να μην γίνει παρεξήγηση ότι το μικρό κοινοβουλευτικά ΠΑΣΟΚ θέτει ζήτημα αμφισβήτησης της Βουλής και της κυβέρνησης, ή ζήτημα εκλογών. 

«Αλλά η χώρα δυστυχώς  είναι ήδη σε μια φάση κρίσης αντιπροσώπευσης και κρίσης νομιμοποίησης, διότι είτε θα υπάρξει μια συμφωνία, άρα μια ομολογία παραδοχής πως η κυβέρνηση είπε ωμά ψέματα προεκλογικά και παραπλάνησε τους πολίτες, και θα έχει ομολογήσει την αποδοχή της δικής μας στρατηγικής, είτε η κυβέρνηση θα αφήσει τη χώρα να οδηγηθεί σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο, σε μια ρήξη, σε μια ταπείνωση», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ «παίρνει σήμερα μια θεσμική πρωτοβουλία η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Διορατική, θέλω να πιστεύω. Θα καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση του bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Για την εφαρμογή δηλαδή του συστήματος της πραγματικής απλής αναλογικής, για να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο». 

 
TAGS