«Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν μειώσει τις μεταξύ τους διαφορές ως προς το τι πρέπει να πετύχει η Αθήνα, για να μπορέσει να έχει πρόσβαση στην τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ» αναφέρουν οι Financial Times, καταγράφοντας τα συμπεράσματα της πενταμερούς συνάντησης στο Βερολίνο με επίκεντρο της Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Peter Spiegel, αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις εκτιμούν ότι το τελικό κείμενο των δανειστών θα σταλεί στην Αθήνα σήμερα, Τρίτη,  και ελπίζουν ότι θα υπάρξει μια καταρχήν πολιτική συμφωνία, πριν η Ελλάδα κληθεί να πληρώσει την πρώτη δόση του Ιουνίου προς το ΔΝΤ την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ευρωζώνης «υπήρξε συμφωνία τουλάχιστον σε επίπεδο κειμένων, οι απόψεις όμως του ενός από του άλλου ίσως έχουν ακόμα απόσταση μεταξύ τους».

 

«Παρόλα αυτά, οι συζητήσεις ξεπέρασαν το σημείο καμπής της ελληνικής κρίσης και οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το τελικό κείμενο που θα περιγράφει τι αναμένεται να κάνει η Αθήνα, μπορεί να έχει συμφωνηθεί μέχρι την Τρίτη (σ.σ. σήμερα)» γράφουν οι FT και σημειώνουν, στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι πρέπει να αποφασίσουν εάν θα παρουσιάσουν την πρόταση στον Αλέξη Τσίπρα διά ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης. 

«Κατά την διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, η Ελλάδα οφείλει στο ΔΝΤ επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ και αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ελπίζουν σε πλήρη συμφωνία -σε επιτελικό επίπεδο - η οποία θα περιλαμβάνει μια πιο λεπτομερή περιγραφή για το ποιες θα είναι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα η Αθήνα-, θα έχει συμφωνηθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας» επισημαίνει ο αρθρογράφος. 

Ο Σπίγκελ σημειώνει ότι ανεξάρτητα από τις συνομιλίες του Βερολίνου, οι πιστωτές σκέφτονται ένα προσωρινό σχέδιο που θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγάλει το καλοκαίρι,. «Ο χρόνος για να συμφωνηθεί ένα νέο πακέτο στήριξης θα έχει εκπνεύσει όταν το τρέχον πρόγραμμα τελειώσει στις 31 Ιουνίου» αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας την πρόθεση των δανειστών να πάνε σε μια προσωρινή συμφωνία με την Αθήνα.

Μάλιστα, τονίζει ότι το σχέδιο που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις, και βρίσκεται υπό συζήτηση, είναι η επέκταση της υπάρχουσας στήριξης για τη διάρκεια του καλοκαιριού ακόμα και μετά από άμεση συμφωνία, έτσι ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει φθηνά έκτακτα δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, τα 10,9 δισ. ευρώ που έχουν μπει στην άκρη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα αλλάξουν ρόλο και θα παρασχεθούν ως συμβατική βοήθεια, ώστε η Αθήνα να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει δύο μεγάλες ωριμάνσεις ομολόγων που επίκεινται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.