Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Από την παράμετρο της εσωκομματικής συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως από τις απώλειες που θα υποστεί στη Βουλή κατά την ψηφοφορία της ενδεχόμενης συμφωνίας θα εξαρτηθούν οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να έχουν αποκλειστεί οι πρόωρες εκλογές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δια παν ενδεχόμενο και λόγω των ανησυχιών που προξενεί κρισιμότητα της κατάστασης, εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια και στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας καταγράφονται δυο διαφορετικές γραμμές.

Η μία γραμμή είναι αυτής των πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που η συμφωνία, όπως προδιαγράφεται, είναι πολύ βαριά και από πολιτικής και κοινωνικής απόψεως δύσκολα διαχειρίσιμη. Βέβαια οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης άποψης, αναφέρουν ότι μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, υπό συνθήκες απόλυτης και δραματικής αβεβαιότητας θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

Η άλλη γραμμή είναι να ψηφιστεί η συμφωνία από τη Βουλή, ακόμη και στην περίπτωση που αυτή η εξαιρετικά δύσκολη κοινοβουλευτική διαδικασία σημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί πλήγματα από την αριστερή του πτέρυγα. Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης γραμμής μιλάνε για προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά την ψήφιση,  αφού τουλάχιστον θα έχει αποτραπεί το χειρότερο και οδυνηρότερο δυνατόν σενάριο.

Μέχρι να φθάσουμε όμως εκεί πρέπει να κλείσει η συμφωνία, αν και κυριαρχεί και η αγωνία και ο προβληματισμός για το πώς θα περάσει από τη Βουλή.

Η ψηφοφορία στη Βουλή όμως δεν είναι εύκολη διαδικασία, αφού η πίεση από το κόμμα είναι έντονη και το σενάριο των εκλογών έχει πολλές πιθανότητες. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς, και το λένε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα τελεί στο κόμμα και συγκεκριμένα στην Κεντρική Επιτροπή, σε μια κατάσταση ιδιότυπης ομηρίας στο κόμμα.

Εξάλλου, πλέον όπως φάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ οι συσχετισμοί είναι 60% (προεδρικοί) και 40% (Αριστερή Πλατφόρμα και λοιποί που βρίσκονται έναντι του Μαξίμου), ενώ και οι κομματικές οργανώσεις ελέγχονται πλέον σχεδόν κατά 60% από την Αριστερή Πτέρυγα.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι συμφωνία θα υπάρξει και αυτό που τους προβληματίζει είναι η κοινοβουλευτική διαδικασία και γι’ αυτό και βλέπουν στις τάξεις του Ποταμιού μια δυνατότητα ανασύνθεσης της κυβέρνησης και αποφυγής σε πρώτο χρόνο μιας εκλογικής διαδικασίας.

Όμως κοινοβουλευτική και κυβερνητική συμμαχία με το Ποτάμι σημαίνει διάρρηξη των σχέσεων με τον Πάνο Καμμένο, αφού είναι γνωστή η κόντρα των ΑΝΕΛ με το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη που τους χωρίζει «άβυσσος». Θα τους ενώσει ο Αλέξης Τσίπρας και η εξουσία; Εξαιρετικά δύσκολο.