Μακριά από συμφωνία εξαιτίας του χάσματος που υπάρχει σε εργασιακά και συνταξιοτικό βρίσκονται Ελλάδα και δανειστές, ενώ σύμφωνα με το Spiegel Αθήνα και εταίρους διχάζει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ μικρότερες είναι οι διαφορές στο ζήτημα του ΦΠΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού ακόμα και μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση στο Βερολίνο, εξακολουθούν να υφίστανται διαφορές σε τέσσερεις βασικούς τομείς:

1. Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφωνίες σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς οι πιστωτές ζητούν μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις, αίτημα που συναντά την κατηγορηματική αντίθεση της Αθήνας. Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι «οι συνταξιούχοι έχουν χάσει ήδη 40% του εισοδήματός τους και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει το λόγο του ότι οι συντάξεις αποτελούν μια από τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης». Ωστόσο, σημειώνει την πρόθεση της ελληνική πλευράς να  προχωρήσει σε ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και σε κατάργηση πολλών πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

2.  Το ίδιο δύσκολες είναι και οι διαπραγματεύσεις στα εργασιακά. Οι πιστωτές ζητούν πιο ευέλικτο πλαίσιο για τις συμβάσεις εργασίας και τους μισθούς. Σε αυτό το θέμα υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

3. Και στο θέμα του ΦΠΑ τα δύο μέρη έχουν ακόμα κάποιες διαφορές. Οι Έλληνες έχουν προτείνει τρία κλιμάκια, στο 7%, στο 14% και στο 22%, ενώ οι πιστωτές ζητούν δύο συντελεστές, ο ένας στο 11% και ο άλλος στο 23%. Ένα από τα βασικά σημεία στη διαφορά είναι η υψηλότερη φορολόγηση του σημαντικού για την Ελλάδα τουριστικού τομέα.

4. Στο ζήτημα του κρατικού προϋπολογισμού η Ελλάδα θέλει να έχει περισσότερα χρήματα για το κράτος πρόνοιας. Γι' αυτό, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 δε θα έπρεπε να τεθεί, σύμφωνα με την Αθήνα, στο 3% αλλά κάτω από το 1%, και να ανέβει μετά. Αυτό όμως δεν φτάνει για το ΔΝΤ, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεση του Spiegel η Κομισιόν θα το αποδεχόταν.