current views are: 2

2 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση20:29

Πρόωρες εκλογές «βλέπουν» στη Νέα Δημοκρατία

Πρόωρες εκλογές βλέπουν στη ΝΔ και μαλιστα και στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και αυτή ψηφιστεί απο την Βουλή.

Δημοσίευση 20:29’
αρθρο-newpost

Πρόωρες εκλογές βλέπουν στη ΝΔ και μαλιστα και στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και αυτή ψηφιστεί απο την Βουλή.

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Πρόωρες εκλογές βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία, ακόμα και στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και αυτή ψηφιστεί απο την Βουλή.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να επιτύχει μια συμφωνία με τους εταίρους τότε, όπως εκτιμάται απο στελέχη της Συγγρού, η μονη διέξοδος του πρωθυπουργού θα ειναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Άλλωστε, το δημοψήφισμα εχει απομακρυνθεί εδω και καιρό ως ενδεχόμενο, αφού οποιοδήποτε και ηταν το ερώτημα θα παρέπεμπε σε απάντηση για παραμονή η όχι της χώρας στο ευρώ.

Εκλογές σε περίπτωση μη συμφωνίας με τους εταίρους θα αποτελέσει παραδοχή ανικανότητας, λένε στη ΝΔ και μετακύληση των κυβερνητικών ευθυνών γι’ αυτήν την αποτυχία στον λαό, που όμως έχει αποφασίσει μολις προ τεσσάρων μηνών.

Στη ΝΔ θεωρούν οτι σε μια τέτοιου είδους εκλογική αναμέτρηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς θα δικαιωθούν σε ό,τι υποστήριξαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Θεωρούν, ακόμη, ότι από τις εκλογές αυτές θα προκύψει μια κυβέρνηση -εθνικής ενότητας- με κορμό τη ΝΔ, που θα διατηρήσει την χώρα στην τροχιά του ευρώ και θα επιτύχει συμφωνία με τους εταίρους.

Ωστόσο, στη ΝΔ δεν ειναι λίγοι εκείνοι που «βλέπουν» εκλογές ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία και ψηφιστεί απο την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος τότε που ο πρωθυπουργός θα προσφύγει στις κάλπες, θα ειναι καθαρά εσωκομματικός. Ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει ενα μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό του Ιανουαρίου, ώστε να απαλλαγεί τόσο απο τους ΑΝΕΛ όσο και απο τις ακραίες φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που θα δημιουργούν πρόβλημα σε κάθε ψηφοφορία για τους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας.

Στη Λεωφόρο Συγγρού προετοιμάζονται και για τα δύο ενδεχόμενα. Σε κάθε περίπτωση, ξεπερνώντας τον σκόπελο της ψηφοφορίας στη Βουλή, η ΝΔ θα αναπτύξει μια ρητορική σε τρεις άξονες:

1. Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και παραμονή στο ευρώ
2. Συμφωνία με τους εταίρους
3. συννενόηση με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που θα μπουν στην Βουλή.

Ο στόχος ειναι προφανής: Η επιστροφή του κόμματος στην εξουσία σε μια κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ.


σχετικα αρθρα