Στη χθεσινή πενταμερή συνάντηση του Βερολίνου καθώς και στην επιθυμία του Φρανσουά Ολάντ και της Άνγκελα Μέρκελ να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα αναφέρεται η εφημερίδα Le Monde που κάνει λόγο για «αδιαλλαξία του ΔΝΤ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ένα σχέδιο συμφωνίας υπήρχε χθες στις διαπραγματεύσεις», οι δυσκολίες όμως προέρχονται από το Ταμείο, με το συνταξιοδοτικό να παραμένει η μεγαλύτερη εστία έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Επίσης, το επίπεδο του ελλείμματος για το 2015, δημιουργεί και αυτό πρόβλημα, καθ' ότι οι πιστωτές απαιτούν 2 δισ ευρώ επιπλέον περικοπές, υπογραμμίζει η Le Monde.

Χθες το βράδυ στο Βερολίνο, οι έντονες διαπραγματεύσεις διήρκεσαν δυόμισι ώρες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ θέλησαν να δώσουν «μια αποφασιστική πολιτική ώθηση». Ο Ολάντ αποχώρησε πρώτος τα μεσάνυχτα ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ έμεινε έως σχεδόν την μια το πρωί στο γραφείο της,  αναφέρει το δημοσίευμα. 

Όπως μεταδίδει η Le Monde, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, «θέλουν να βγουν γρήγορα από το αδιέξοδο στο οποίο ευρίσκεται η ευρωζώνη (....) και σήμερα προβλέπεται μια νέα συνάντηση για το Brussels Group, το οποίο θα επιχειρήσει να οριστικοποιήσει ένα «σχέδιο» συμφωνίας. Αν τα καταφέρουν, θα μπορούσε να σταλεί στην Αθήνα για έγκριση».

Το Παρίσι ελπίζει για μια συμφωνία γύρω στις 5 Ιουνίου, αλλά και το Βερολίνο δεν θα ήθελε το ελληνικό θέμα να κυριαρχήσει στη Σύνοδο κορυφής του G7 που θα γίνει στη Γερμανία (Elmau) από τις 7 Ιουνίου, τονίζεται.

Ο χαρακτήρας του «επείγοντος» για συμφωνία αφορά και την Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τον συντάκτη, «διστάζει να στείλει την πρώτη επιταγή των 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, χωρίς τη σιγουριά μιας συμφωνίας (...) καθ' ότι υπάρχουν και οι άλλες δόσεις που ακολουθούν, ενώ επιπλέον είναι απαραίτητη η συμφωνία του Eurogroup και στη συνέχεια η επικύρωση από μερικά εθνικά κοινοβούλια, ανάμεσα στα οποία και το γερμανικό.

Παρ' όλα αυτά το ΔΝΤ «βρίσκεται σε μια λεπτή θέση» εκτιμά η Le Monde, γιατί δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι κάνει μια εξαίρεση για την Ελλάδα, καθώς πολλές αναδυόμενες χώρες θεωρούν ότι το Ταμείο έχει ήδη κάνει πολλές διευκολύνσεις στην Αθήνα.

«Ωστόσο, ούτε το Παρίσι, ούτε οι Βρυξέλλες, αλλά ούτε και το Βερολίνο προτίθενται να υπογράψουν μια συμφωνία με την Αθήνα χωρίς το ΔΝΤ, που ήταν το πρώτο που ανταποκρίθηκε και έτρεξε να βοηθήσει την Ελλάδα το 2010. Τον Μάιο του 2010, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Νικόλα Σαρκοζί και οι Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχαν θελήσει να βοηθήσουν την Αθήνα χωρίς το ΔΝΤ».

«Ήταν η Καγκελάριος που επέβαλε το ΔΝΤ και είχε δίκιο» φέρεται να αναγνωρίζει σήμερα ο Β. Σόιμπλε» καταλήγει η Le Monde.