Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Το ακαταμάχητο, για τους περισσότερους που δεν ευαγγελίζονται την επιστροφή στη δραχμή, επιχείρημα ότι η «μία κακή συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία» επιχειρεί να διαχειριστεί η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας καθώς οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων εισέρχονται πλέον στην τελική, και κρισιμότερη, φάση τους.

Στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά θεωρούν ότι ο χρόνος πλέον εξαντλείται καθώς την Τετάρτη συνεδριάζει η ΕΚΤ ενώ το απώτατο όριο είναι η προσεχής Παρασκευή, κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Αθήνα μοιάζει να έχει εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται για τη δόση της 5ης ιουνίου, εξαντλώντας και τα τελευταία ταμειακά διαθέσιμα. Το ερώτημα είναι ποιές πολιτικές εξελίξεις θα πυροδοτήσει η λήξη του χρόνου που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση.

Στη Συγγρού εκτιμούν ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρά το “μασάζ” του Μαξίμου με την αποπομπή Παναρίτη, δεν θα αντέξει και, συνεπώς, θα απαιτηθεί η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία τόσο η ΝΔ όσο και ο κ. Αντ. Σαμαράς θα έχουν ρόλο. Αυτή η εξέλιξη, άλλωστε, θα έβαζε τέλος και στο εσωκομματικό παίγνιο διαδοχής που είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να κλιμακωθεί με την λήξη της εκκρεμότητας.

Ωστόσο, προετοιμάζονται και για δύο ακόμη, μάλλον πιο πιθανά, ενδεχόμενο. Αυτό της συμφωνίας χωρίς μείζονες κλυδωνισμοί για τη συγκυβέρνηση και αυτό των πρόωρων εκλογών ή ακόμη και του δημοψηφίσματος, προκειμένου η συμφωνία να επικυρωθεί από τους πολίτες. Εδώ εδράζεται και το πρόβλημα της γαλάζιας ηγετικής ομάδας να διαχειριστεί την όποια συμφωνία. Μόνον η γραμμή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά προσχώρησε στην πολιτική που ακολούθησε ο κ. Σαμαράς δεν αρκεί και, σίγουρα, δεν λύνει προβλήματα. Αντιστοίχως, η απαξίωση και άρνηση της συμφωνίας θα προκαλούσε vertigo στους ψηφοφόρους του κόμματος, στις πρόσφατες κάλπες.

Επί του παρόντος, λοιπόν, η Ν.Δ. - όπως αποδείχθηκε και από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ακραίως και τον Τάκη Χατζή το alter ego του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης – θα επιμείνει στην προσπάθεια να στιγματιστεί με μελανά χρώματα η όποια συμφωνία («ο λαός θα πληρώσει» υπογράμμισε ο κ. Λαζαρίδης σχετικά με τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας), να αναδειχθούν οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα υπάρχουν και, παράλληλα, να δικαιωθεί, δια του παραδείγματος, η διακυβέρνηση Σαμαρά. Χωρίς, πάντως, να απαντάται και το τελικό ερώτημα, σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στη Βουλή.