current views are: 1

2 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση15:31

Σύσκεψη Τσιρώνη για αλλαγές στην δασική νομοθεσία

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΑΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη για τα θέματα δασοπροστασίας και των εξεταζόμενων αλλαγών στη δασική νομοθεσία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα. 

Δημοσίευση 15:31’
αρθρο-newpost

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΑΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη για τα θέματα δασοπροστασίας και των εξεταζόμενων αλλαγών στη δασική νομοθεσία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα. 

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΑΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη για τα θέματα δασοπροστασίας και των εξεταζόμενων αλλαγών στη δασική νομοθεσία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΑΠΕΝ, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και οι γενικοί διευθυντές δασών των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας.

 Σχετικά με το θέμα ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε:

Όπως είχαμε προαναγγέλλει, δεν θα νομοθετήσουμε αν δεν έχουμε την σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων. Με αυτή την έννοια συναντηθήκαμε με τους επτά γενικούς διευθυντές δασών απο τις αποκεντρωμένες διοικήσεις όλης της Ελλάδας οι οποίοι έχουν πολύτιμη εμπειρία για το πώς δουλεύουν τα δασαρχεία και για τα προβλήματα των υπαλλήλων, της δασοπροστασίας, των δασικών χαρτών και της πυροπροστασίας. Η συνάντηση ήταν πολύ γόνιμη, συμμετείχαν εξάλλου εκπρόσωποι της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής. Πρέπει να γίνουν επειγόντως ενέργειες φέτος, αλλά επειδή υπάρχουν παθογένειες που δεν θεραπεύονται σε μια χρονιά, πρέπει να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός για του χρόνου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μπήκαν όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να έχουμε μια σωστή δασοπροστασία και κυρίως πάταξη κάθε αυθαιρεσίας στα ζητήματα των δασών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης τόνισε την προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας για αλλαγές στη δασική νομοθεσία, ιδίως όσον αφορά τις διατάξεις των νόμων 4280 και 4315 που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Στη σύσκεψη με τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα θέματα της δασικής νομοθεσίας αναδείχθηκαν τα προβλήματα εφαρμογής των δύο τελευταίων νόμων. Συζητήθηκαν επίσης αναγκαίες αλλαγές και τροποποιήσεις στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και ζητήθηκε από τις δασικές υπηρεσίες να αποστείλουν άμεσα στην πολιτική ηγεσία τις αναλυτικές τους προτάσεις.

Στην συνέχεια, η σύσκεψη με τα στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας συνεχίστηκε για τα θέματα της δασοπροστασίας, προκειμένου να προχωρήσει ο καλύτερος συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών και η σύνδεση μεταξύ της πρόληψης και της καταστολής των δασικών πυρκαγιών κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

 Σχετικά με τη δασοπροστασία, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι από την πλευρά του ΥΠΑΠΕΝ έχουν ήδη εγκριθεί για φέτος περισσότερα από 10,5 εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα δασοπροστασίας όπως:

  • ·Το Ειδικό Πρόγραμμα “Πρόληψη Λαθροϋλοτομιών έτους 2015” με προϋπολογισμό 1.550.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο
  •  Το πρόγραμμα Δασοπροστασίας 2015 με πόρους άνω των 4.500.000 ευρώ για την πρόληψη και τη φύλαξη των δασών κατά τη φετινή χρονιά
  • Το Πρόγραμμα «Αντιπυρική Προστασία Δασών και Δασικών Εκτάσεων» προϋπολογισμό συνολικού ύψους 1.550.000 ευρώ κυρίως για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου με πόρους από το Πράσινο Ταμείο
  • Το πρόγραμμα «Υποστήριξη του Αντικειμένου της Δασοπροστασίας» συνολικού προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ για τον εξοπλισμό της Δασικής Υπηρεσίας
  •  Επιπλέον 1.865.000 ευρώ από τους εθνικούς Πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την χρηματοδότηση κυρίως έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων.

 Για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, στα ανωτέρω ποσά θα πρέπει να προστεθούν και περίπου 63,5 εκατομμύρια ευρώ που είναι διαθέσιμα για έργα αντιπυρικής προστασίας, δασικής οδοποιίας και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων μέχρι το τέλος του έτους στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

 

 


σχετικα αρθρα