Το πιο πολύπλοκο θέμα στην τρέχουσα κρίση είναι το πείσμα της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμά ο Λεονίντ Μπερσίντσκι σε άρθρο του στο Bloomberg View

Ο αρθρογράφος επικαλείται πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ινστιτούτου IFO Χανς Βέρνερ Σιν, ο οποίος ανέφερε πως κάθε ημέρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παίζουν το «παιχνίδι του καλού μπάτσου-κακού μπάτσου», η Ευρωζώνη βυθίζεται όλο και περισσότερο σε μια οικονομική τρύπα.

Όπως αναφέρει ο  Μπερσίντσκι, αυτή είναι μια παλιά εμμονή του Ζιν με τα ισοζύγια των χωρών στο διατραπεζικό σύστημα πληρωμών της Ευρωζώνης, το λεγόμενο Target2, και εξηγεί:

Όταν οι Έλληνες βγάζουν τα λεφτά από τη χώρα αποσύρουν τα λεφτά από μια ελληνική τράπεζα, η οποία καθίσταται υπόχρεη στην κεντρική τράπεζα της Ελλάδας για αυτό το ποσό. Αυτή με τη σειρά της, ανοίγει μια χρέωση στην ΕΚΤ. Η γερμανική τράπεζα που λαμβάνει τα χρήματα από την αγορά του σπιτιού τώρα, έχει μια απαίτηση στην Bundesbank, η οποία έχει μια απαίτηση στην ΕΚΤ.

Το αποτέλεσμα από όλη αυτή τη διαδικασία είναι πως όταν όλα αυτά τα ελληνικά λεφτά που δανείζονται από την ΕΚΤ φεύγουν από τη χώρα, το ισοζύγιο της Ελλάδας στο Target γίνεται πιο αρνητικό. Και τους τελευταίους μήνες, αυτό συμβαίνει με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, κατά τον Χανς Βέρνερ Ζιν, η κυβέρνηση χρονοτριβεί σκόπιμα για να επιτρέψει την αύξηση του αρνητικού ισοζυγίου Target, αυξάνοντας την δυνητικές επιπτώσεις για την Ευρώπη εάν δεν ελαφρύνει την πίεση στην Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις και να πληρώσει τα χρέη της, και ως εκ τούτου ενισχύοντας τη διαπραγματευτική της θέση.

Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα κολακευτικό για τον Γιάνη Βαρουφάκη, αφού αυτό θα σήμαινε ότι είχε παγιδεύσει τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας στις συνομιλίες για το χρέος. Σε περίπτωση μιας ελληνικής χρεοκοπίας για το ισοζύγιο του Target, η ΕΚΤ πιθανώς θα έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθεί αναφέρει ο αρθρογράφος που τονίζει πως ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα στη λογική του Ζιν. 

Αυτό είναι ότι δεν έχει νόημα για την Ελλάδα να αθετήσει τις υποχρεώσεις της στο ισοζύγιο του Target, εκτιμά ο Μπερσίντσκι. Όπως σχολίασε ο Κάρλ Γουίλαν του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου σε μία έκθεση του 2013, η Ελλάδα θα χρειαζόταν και πάλι να διευθετήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της σε ευρώ ακόμη κι αν εγκατέλειπε το ευρώ.

Τέσσερις χώρες εκτός Ευρωζώνης –Βουλγαρία, Δανία, Πολωνία και Ρουμανία- συνδέονται με το Target2. Το ίδιο θα συνέβαινε με την Ελλάδα σε περίπτωση ενός Grexit.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο η απειλή ότι η Ελλάδα θα αποκοπτόταν από την εκκαθάριση του ευρώ αθετώντας τις υποχρεώσεις της σε ένα χαμηλού κόστους χρέος, είναι τραβηγμένη. Ενώ θα ήταν δελεαστικό να αποδοθεί η ελληνική δυστροπία στην διαβολική πανουργία του Γιάνη Βαρουφάκη, η πιο προφανής εξήγηση είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση περιορίζεται από τις προεκλογικές υποσχέσεις της και έχει έλλειψη καλών διαπραγματευτών- είναι πιθανώς η πιο σωστή.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ζιν, ο χρόνος δεν είναι προς το μέρος της Ελλάδας. εάν ξεμείνει από μετρητά για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, όπως μπορεί να συμβεί σύντομα αυτόν τον μήνα, μια αθέτηση πληρωμών για το ισοζύγιο του Target, δεν θα κάνει πολύ καλό, καταλήγει ο αρθρογράφος.