Τη μπάλα στο γήπεδο των δανειστών πετάει οριστικά πλέον το Μαξίμου, μετά την αποστολή ρεαλιστικής και εμπεριστατωμένης πρότασης για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Εν τω ,εταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμη η αντιπρόταση των θεσμών και θα κατατεθεί αύριο Τετάρτη στο τραπέζι των συζητήσεων. 

Έπειτα από ημέρες εντατικών διαβουλεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, η Αθήνα απέστειλε κείμενο με τις προτάσεις της για εργασιακά, ασφαλιστικό, ΦΠΑ και πρωτογενές πλεόνασμα, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι πρόκειται για απολύτως ρεαλιστικές προτάσεις και να καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες «να βαδίσουν στο δρόμο του ρεαλισμού». Αυστηρή απάντηση στην απαισιοδοξία Ντάισελμπλουμ έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε μια πλήρη και εμπεριστατωμένη πρόταση και διαμήνυσε ότι «όποιος δεν θέλει λύση ας σιωπήσει»

Τι περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση 

Ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης, προώθησε το κείμενο στους συνομιλητές του στο πλαίσιο του Brussels Group, ενώ η ελληνική πρόταση βρίσκεται και στα χέρια Ευρωπαίων ηγετών, καθώς και των επικεφαλής των θεσμών

Πρόκειται για ένα κείμενο 47 σελίδων που περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και συγκεκριμένα κάτω από το 1% το 2015 και 1,5% το 2016, καθώς και σύνδεσή τους με το ρυθμό ανάπτυξης, προτάσεις για βιωσιμότητα του χρέους και επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ. Όπως αποκάλυψε το newpost, η ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ περιλαμβάνει τρεις συντελεστές στο 6%, 11% και 22% και κατάργηση του προνομιακού καθεστώτος φορολόγησης για τα νησιά

Πολιτική συμφωνία έως την Παρασκευή 

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι πέντε ηγέτες Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ, Λαγκάρντ και Ντράγκι, συνέταξαν τη δική τους πρόταση, κατά την πενταμερή συνάντηση που είχαν χθες στο Βερολίνο, και η οποία αναμένεται να αποσταλεί στην Αθήνα έως την Τετάρτη. Στόχος, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Πίτερ Σπίγκελ, είναι να υπάρξει μια μεταβατική συμφωνία με την Ελλάδα, που θα την βγάλει από το χρηματοδοτικό αδιέξοδο για το καλοκαίρι, ενώ όπως αναφέρει οι πέντε ηγέτες των θεσμών συμφώνησαν να υπάρξει «πολιτική συμφωνία» έως την Παρασκευή, οπότε και η Αθήνα πρέπει να αρχίσει τις αποπληρωμές στο ΔΝΤ. Ο γνωστός δημοσιογράφος έγραψε νωρίς το βράδυ στον λογαριασμό του στο Twitter ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν έτοιμο το κείμενο-απάντηση και θα το παρουσιάσουν αύριο. 

Σημειώνει, μάλιστα, ότι σχεδιάζεται παράταση του προγράμματος έως το Φθινόπωρο και ότι εξετάζεται να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια, ύψους 10,9 δισ. ευρώ που είναι «παρκαρισμένα» για την ανακεφαλαιοποίηση των  ελληνιών τραπεζών, για την άμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας. 

Ανικανοποίητο το ΔΝΤ - Λεπτομέρειες θέλουν οι Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει ομιχλώδες το ελληνικό σχέδιο, δείχνοντας ανικανοποίητο από την πρόταση της Αθήνας, με αιχμή τις προτάσεις για συνταξιοδοτικό και πρωτογενή πλεονάσματα

Πηγές των Βρυξελλών, πάντως, ανέφεραν σήμερα, ότι με την τελική πρόταση της κυβέρνησης «εχουν λάβει απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που έχουν θέσει οι θεσμοί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», ωστόσο  οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι θα πρέπει η Αθήνα να στείλει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Αύριο συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το EuroWorking Group, ενώ πληρφορίες θέλουν το Eurogroup να συγκαλείται εκτάκτως την Παρασκευή σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Ενδεχομένως, αυτή η συνεδρίαση να επικυρώσει τη συμφωνία των τεχνικών κλιμακίων και να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.