current views are: 1

2 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση20:26

Financial Times: Στη γραμμή του ΔΝΤ η αντιπρόταση των θεσμών στην Αθήνα

Πιο κοντά στις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι οι προτάσεις για συμφωνία που θα παρουσιάσουν αύριο οι θεσμοί στην Αθήνα, όπως μεταδίδει οι ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ.

Δημοσίευση 20:26’
αρθρο-newpost

Πιο κοντά στις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι οι προτάσεις για συμφωνία που θα παρουσιάσουν αύριο οι θεσμοί στην Αθήνα, όπως μεταδίδει οι ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ.

Πιο κοντά στις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι οι προτάσεις για συμφωνία που θα παρουσιάσουν αύριο οι θεσμοί στην Αθήνα, όπως μεταδίδει οι ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δανειστές της Ελλάδας ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να συμφωνήσουν σε μία κοινή στάση όσον αφορά τις απαιτήσεις τους απέναντι στην Αθήνα.

Οι προτάσεις, η συγγραφή των οποίων ξεκίνησε κατά την χθεσινή πενταμερή σύνοδο στο Βερολίνο και ολοκληρώθηκε σήμερα θα παρουσιαστεί αύριο, με τους αξιωματούχους να ελπίζουν πως η Αθήνα θα συμφωνήσει σε αυτές έως και την Παρασκευή.

Ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, σύμφωνα με τους Financial Times, εμφανίστηκαν ανήσυχοι για το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά σημεία σε αυτές τις προτάσεις π[ου θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν την Αθήνα στο να απορρίψει το σχέδιο. Ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα της τάξης του 3,5%, την ώρα που ζητεί σημαντικά μικρότερες προβλέψεις.

Η κοινή στάση των δανειστών, σχολιάζει ο Πίτερ Σπίγκελ, σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην ελληνική κρίση έπειτα από τρεις μήνες αδιεξόδου που σημαδεύτηκε από τις διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ.

Το ΔΝΤ, συνεχίζει ο Σπίγκελ, εμφανίζεται σκεπτικό ως προς την ικανότητα της Αθήνας να πετύχει φιλόδοξους στόχους ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα και επιμένει στο να ζητεί διαβεβαιώσεις από την ευρωζώνη ότι θα συναινέσει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – που στην πλειοψηφία του διακρατείται από πιστωτές εντός της ΕΕ.

Ωστόσο, το ΔΝΤ ενέδωσε μετά την σύνοδο που συγκάλεσε στο Βερολίνο η Άγκελα Μέρκελ και στην οποία συμμετείχε η Κριστίν Λαγκάρντ και οι επικεφαλής της Κομισιόν και της ΕΚΤ, με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος.

«Υπήρξε τουλάχιστον μια σύγκλιση των κειμένων. Οι σκέψεις των τριών εταίρων στην ελληνική διάσωση πιθανότατα εμφανίζουν ακόμη απόκλιση», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με άλλον αξιωματούχο που έχει γνώση των προτάσεων των θεσμών, αυτές κινούνται πιο κοντά στις θέσεις του ΔΝΤ σε αρκετά σημεία, ανάμεσά τους το συνταξιοδοτικό, αναφέρουν οι FT.

Παρότι, αύριο θα συνεδριάσει το EuroWorking Group για να συζητήσει το σχέδιο αυτό, οι FT αναφέρουν ότι οι προτάσεις των θεσμών θα παρουσιαστούν στην ελληνική κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδο.

Εάν υπάρξει πολιτική συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, οι αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα λύνει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μονάδα μέχρι τα τέλη του μήνα, όταν και λήγει το σχέδιο διάσωσης.

Οι δανειστές επεξεργάζονται ένα σχέδιο να παρατείνουν τη συμφωνία διάσωσης μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού ώστε να μπορεί η ΕΚΤ να παρέχει φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες.

Επιπλέον, τα κεφάλαια ύψους 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για τις τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις αλλάζουν χρήση και θα χρησιμοποιηθούν ως συμβατικό πακέτο βοήθειας, που η Αθήνα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να καλύψει τις δυο πληρωμές ομολόγων του Ιουλίου και του Αυγούστου, ύψους 3,2 δισ. και 3,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, στην ΕΚΤ αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι προτάσεις της Αθήνας

Υπενθυμίζεται πως πριν αρχίσει η χθεσινή πενταμερής συνάντηση στο Βερολίνο, η κυβέρνηση είχε αποστείλει τις προτάσεις τις στους θεσμούς.

Πρόκειται για ένα κείμενο 47 σελίδων που περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και συγκεκριμένα κάτω από το 1% το 2015 και 1,5% το 2016, καθώς και σύνδεσή τους με το ρυθμό ανάπτυξης, προτάσεις για βιωσιμότητα του χρέους και επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ. Όπως αποκάλυψε το newpost, η ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ περιλαμβάνει τρεις συντελεστές στο 6%, 11% και 22% και κατάργηση του προνομιακού καθεστώτος φορολόγησης για τα νησιά.

Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει ομιχλώδες το ελληνικό σχέδιο, δείχνοντας ανικανοποίητο από την πρόταση της Αθήνας, με αιχμή τις προτάσεις για συνταξιοδοτικό και πρωτογενή πλεονάσματα.

Πηγές των Βρυξελλών, πάντως, ανέφεραν σήμερα, ότι με την τελική πρόταση της κυβέρνησης «εχουν λάβει απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που έχουν θέσει οι θεσμοί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», ωστόσο οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι θα πρέπει η Αθήνα να στείλει περισσότερες λεπτομέρειες.


σχετικα αρθρα