Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον απόηχο της πενταμερούς συνάντησης που έγινε στο Βερολίνο το βράδυ της Δευτέρας, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Κομισιόν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα πάει για να διαπραγματευτεί σε πολιτικό επίπεδο με την ελληνική πρόταση στις αποσκευές του, στο ραντεβού το οποίο θα πραγματοποιηθεί το βράδυ.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Κομισιόν για την αντιπρόταση των θεσμών, η συγγραφή της οποίας ολοκληρώθηκε σήμερα και που αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς και στο EuroWorking Group.

Σε κάθε περίπτωση, στην πενταμερή συνάντηση ξεκαθαρίστηκε πως η βάση της διαπραγμάτευσης και της όποιας συμφωνίας θα είναι σε τεχνοκρατικό επίπεδο, σε συνεννόηση πάντα με τους θεσμούς.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν έρχεται λίγες ώρες μετά τα δημοσιεύματα περί σκληρής πρότασης από πλευράς των δανειστών, αλλά και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είχε πει ότι η όποια συμφωνία είναι ακόμα μακριά και έχει σημειωθεί ανεπαρκείς πρόοδος.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του τραπεζικού και του Ευρωπαϊκού συστήματος, εκτιμούν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προχωρήσει και θα κλείσει τελικά τη συμφωνία.