Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Κόκκινο έχει χτυπήσει η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου όπου σήμερα αναμένεται εκτός απροόπτου να φθάσει το κείμενο-πρόταση της πλευράς των δανειστών για την συμφωνία.

Στην κυβέρνηση θέλουν να πιστεύουν ότι η πρόταση των πιστωτών δεν θα έχει χαρακτήρα “take it or leave it” όμως ορισμένες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για ένα αυστηρό κείμενο που δεν θα είναι ιδιαίτερα αρεστό στην ελληνική κυβέρνηση αφού τελικώς θα συμπεριλαμβάνει όρους για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά υπό την πίεση των αξιώσεων του ΔΝΤ. Στον αντίποδα το κείμενο των θεσμών θα «χαϊδεύει» το Μαξίμου υποσχόμενο ρύθμιση για το χρέος με αναδιάρθρωση και συμφωνία για παραμετρικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε σταδιακή απομείωσή του. 

Οι κεραίες είναι τεντωμένες στο Μαξίμου και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο Νίκος Παππάς παρενέβη χθες στις εξελίξεις με δήλωσή του θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στους κινδυνολόγους της Ευρώπης πχ τον Γερούν Ντάινσεμπλουμ πως δεν γίνεται να δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα την ώρα που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τόσο καθοριστικό σημείο. 

Πηγές από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι χθες ο πρωθυπουργός δεν επεδίωξε καμία τηλεφωνική επικοινωνία με τα μέρη που συμμετείχαν στην πενταμερή του Βερολίνου, ούτε καν με την τακτική πλέον συνομιλήτριά του Άνγκελα Μέρκελ, αφήνοντας τους δανειστές να εξετάσουν με την ησυχία τους το κείμενο της ελληνικής πλευράς αλλά και να αποφασίσουν τι ακριβώς θα αντιπροτείνουν στην κυβέρνηση ως κείμενο συμφωνίας. 

Αρμόδιοι  κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν πως το γεγονός πως δεν διέρρευσαν πληροφορίες από την μαραθώνια πενταμερή σύσκεψη, ούτε συντάχθηκε κάποιο κείμενο συμπερασμάτων, υποδηλώνει πως υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ κυρίως με αιχμή τα επίμαχα θέματα του εργασιακού και του ασφαλιστικού. Κάτι που επιβεβαίωσε άλλωστε και η αναβολή της συνεδρίασης του Brussels Group με πρωτοβουλία των θεσμών. 

Όλα δείχνουν ότι τα επόμενα 24ωρα θα παιχθούν πολλά και κυρίως το μέλλον της χώρας. Η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών, το περιεχόμενό της όμως θα διασφαλίσει ή όχι την κυβερνητική συνοχή.