current views are: 2

3 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση04:15

Το σενάριο της… κάλπης πλανάται πάνω από τη Νέα Δημοκρατία

Με τον… τρόμο μίας νέας προσφυγής στις κάλπες, σε μία περίοδο που τα δημοσκοπικά δεδομένα για τη Ν.Δ. εμφανίζονται αρνητικά, κινούνται τα γαλάζια στελέχη μετά το χθεσινό μπαράζ φημών για πρόωρες εκλογές μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες. 

Δημοσίευση 04:15’
αρθρο-newpost

Με τον… τρόμο μίας νέας προσφυγής στις κάλπες, σε μία περίοδο που τα δημοσκοπικά δεδομένα για τη Ν.Δ. εμφανίζονται αρνητικά, κινούνται τα γαλάζια στελέχη μετά το χθεσινό μπαράζ φημών για πρόωρες εκλογές μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Με τον… τρόμο μίας νέας προσφυγής στις κάλπες, σε μία περίοδο που τα δημοσκοπικά δεδομένα για τη Ν.Δ. εμφανίζονται αρνητικά, κινούνται τα γαλάζια στελέχη μετά το χθεσινό μπαράζ φημών για πρόωρες εκλογές μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες. Καθώς η διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης του κ. Αλ. Τσίπρα και των «θεσμών» εισέρχεται στην τελική της ευθεία, τα σενάρια για τις επόμενες πολιτικές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού δίνουν και παίρνουν, με κυρίαρχο αυτό των εκλογών προκειμένου να επιβεβαιωθεί από τον ελληνικό λαό η «στροφή στο ρεαλισμό» και να υπερκερασθούν οι όποιες εσωκομματικές αντιδράσεις. 

Η Ν.Δ., δια του εκπροσώπου της, έσπευσε ήδη να χαρακτηρίσει μία νέα προσφυγή στις κάλπες είτε ως εισιτήριο προκειμένου να πέσει η χώρα στα βράχια (σ.σ. σε ενδεχόμενη ρήξη με τους εταίρους) είτε ως συγχωροχάρτι για όσα είπε προεκλογικά (σ.σ. και αθέτησε μετεκλογικά) ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια του Πρωθυπουργού ενώ δεν είναι λίγα τα στελέχη που είτε δημοσίως είτε, συχνότερα, άτυπα δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αίσθηση, υπό την έννοια αυτή, προκάλεσε η παραδοχή χθες του κ. Ευ. Μεϊμαράκη (Βήμα) ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού αλλά και η επισήμανση ότι εφόσον η Ν.Δ. παραμείνει στην εσωκομματική της εσωστρέφεια τότε, σε ενδεχόμενες εκλογές, απλώς «δεν θα υπάρχει». Ο κ. Μεϊμαράκης, που με το μπαράζ παρεμβάσεών του το τελευταίο διάστημα, μοιάζει να επανέρχεται στο προσκήνιο ως ένα στέλεχος που θα μπορούσε να διαδραματίσει μεταβατικό ρόλο, επιχείρησε επίσης αφενός να περιορίσει την κριτική των εσωκομματικών αντιπάλων του κ. Σαμαρά, αφετέρου δε να στείλει μήνυμα στην ηγεσία να αποφύγει πειθαρχικά μέτρα (σ.σ. διαγραφές), όπως πολλοί εισηγούνται προς τον Πρόεδρο του κόμματος. 

Ιδιαίτερα απαισιόδοξος για την εκλογική τύχη της Ν.Δ. εμφανίστηκε και ο κ. Ν. Δένδιας, ο οποίος σχολίασε ότι προφανώς το κόμμα δεν θέλει μία εκλογική αναμέτρηση, εξηγώντας ότι πλέον υπολείπεται ακόμη και των ποσοστών που είχε στις εκλογές του ΙανουαρίουΑντίστοιχη μοιάζει και η αντίληψη που υπάρχει στην ηγετική ομάδα, αν και για προφανείς λόγους ουδείς θα το πει δημοσίως. Ιδανικό, από κομματικής απόψεως, θα ήταν ένα σενάριο κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τη Ν.Δ. και τον ίδιο τον κ. Σαμαρά σε ρόλο ρυθμιστή. 

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι κρίνουν πως μία νέα εκλογική αναμέτρηση, της οποίας θα ηγηθεί για τη Ν.Δ. ο κ. Σαμαράς, θα είναι και αυτή που θα οδηγήσει και στο ξεκαθάρισμα του εσωτερικού τοπίου, που σήμερα χαρακτηρίζεται από στασιμότητα. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι, κυρίως, οι Ντόρα Μπακογιάννη και Νικ. Δένδιας κλιμακώνουν ημέρα με την ημέρα την ρητορική τους προς την ηγεσία, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται και δυναμική αλλαγής σελίδας στο κόμμα. 

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, ο οποίος προετοιμάζεται για την προσυνδιάσκεψη της Ηπείρου ενώ δεν αποκλείεται να συγκαλέσει και το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο της Αθήνας με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται είναι αποκλίνουσες. Άλλοι αμφιβάλλουν ακόμη και για την δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας. Άλλοι, πάλι, τη θεωρούν ζήτημα ολίγων ημερών.

Σε αυτό το κλίμα ενδιαφέρον έχει και η καταγραφόμενη στροφή στελεχών, όπως οι Αδ. Γεωργιάδης και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που χθες επανέλαβαν ότι η Ν.Δ. δεν θα αφήσει τη χώρα να πέσει στα βράχια, κάνοντας αρκετούς να εκτιμήσουν ότι η ηγετική ομάδα απορρίπτει το «όχι» στη συμφωνία και αναζητά εύσχημο τρόπο στήριξης, τουλάχιστον επί της αρχής.  


σχετικα αρθρα