«Με όλες της τις δυνάμεις εργάζεται αυτό τον καιρό η 'Ανγκελα Μέρκελ για να φτάσει σε συμφωνία με την Ελλάδα, όσο και αν κοστίσει αυτό» αναφέρει σήμερα σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία αναφέρεται στην προσπάθεια της καγγελαρίου να κρατήσει την χώρα στο ευρώ. 

'Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην κρίσιμη σύνοδο Κορυφής την Δευτέρα το βράδυ στην καγγελαρία, Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι, Γιουνκέρ και Λαγκάρντ συναντήθηκαν για τρεις ώρες προκειμένου να βρουν λύση για να κρατήσουν τους έλληνες στο ευρώ. 

Το στοιχείο που δίνει η εφημερίδα είναι ότι η Μέρκελ μίλησε κατά την διάρκειά της πολλές φορές στο τηλέφωνο με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Βild αναφέρεται στην σημερινή συνάντηση Γιουνκέρ-Τσίπρα στις Βρυξέλλες, ενώ τονίζει ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας καταρτίστηκε το σχέδιο των θεσμών, το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων και αναφέρει ότι σήμερα θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες το σχέδιο της Ελλάδας. 

«Και ο χρόνος όλο και εξαντλείται. Ο έλληνας ασθενής βρίσκεται λίγο πριν την ανακοπή καρδιάς» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο ευρωβουλευτής του SPD 'Αξελ Σέφερ, ενώ πρόσθεσε ότι «η τύχη της Ελλάδας κρέμεται από μια κλωστή».

Παραχωρήσεις προς την Ελλάδα;

Η Bild τονίζει ότι η 'Ανγκελα Μέρκελ έχει κάνει την διάσωση της Ελλάδας πρώτη της προτεραιότητα και συγκρούεται ακόμα και με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε άλλο δανεισμό, αν η χώρα δεν εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα λιτότητας. 

Αντιθέτως, η καγγελάριος είναι έτοιμη για να παράσχει περισσότερη υποστήριξη. Ακόμα και στο τέλος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους. Η Μέρκελ γνωρίζει: 'Ηδη την Παρασκευή η Ελλάδα έχει να επιστρέψει 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. 

Η ελληνικη κυβέρνηση, ωστόσο, εξακουθεί να κάνει... πείσματα. Ο Γιάννης Δραγασάκης έκανε λόγο για εκβιασμό της χώρας του και τόνισε ότι η κοινωνία και η οικονομία της Ελλάδας δεν μπορούν να ανεχθούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, έστειλε ένα έγγραφο 46 σελίδων με προτάσεις μεταρρυθμίσεων στις Βρυξέλλες. Ανάμεσα σε άλλα προτείνει αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13%, πρόσθετους φόρους στους 500 πλουσιότερους έλληνες και επιχειρήσεις, αλλά και αναίρεση της υπόσχεσης για αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Η ίδια η Ελλάδα πρέπει να κάνει προτάσεις, όχι οι δανειστές» τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Ωστόσο, η λίστα μέτρων που προτείνει ο Τσίπρας δεν είναι αρκετή για την Μέρκελ και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, όπως εξάλλου δήλωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το δημοσίευμα καταλήγει:

Το καλοκαίρι του 2012, δύο χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, η καγγελάριος υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει σε κάθε περίπτωση στην ζώνη του ευρώ και τώρα η ίδια κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει αυτη την υπόσχεση.