Την ώρα που όλα κρέμονται σε μια κλωστή για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επιλέγει να επιτεθεί προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, αναφέρει πως είχε προειδοποιήσει τον έλληνα πρωθυπουργό πως οι εύκολες υποσχέσεις δεν οδηγούν πουθενά. 

«Η Ευρώπη βασίζεται στον αλληλοσεβασμό. Πρέπει κανείς να δρα λογικά, αυτό καθιστά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα τόσο εξαντλητικές (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις τελευταίες εκλογές λέγοντας στους Έλληνες ότι υπάρχει ένας πιο εύκολος δρόμος να παραμείνουν στο ευρώ χωρίς μεγάλες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Ίσως δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει αυτές οι υποσχέσεις. Ακόμη και πριν από τις εκλογές είχα συμβουλεύσει τον τωρινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην δίνει τέτοιες υποσχέσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι κρατά πιο σκληρή στάση από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε ό,τι αφορά μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τόνισε πως στο θέμα αυτό έχει την ίδια άποψη με τη Μέρκελ.

«Στο ερώτημα ποια είναι η σωστή λύση για την Ελλάδα η καγκελάριος και εγώ συμφωνούμε απολύτως», υπογράμμισε.

«Έχω καταβάλει πολλές δυνάμεις και έχω δεσμευθεί για να βρεθεί ένας δρόμος για την Ελλάδα ώστε να σταθεί ξανά στα πόδια της (…) το 2012 ζήτησα ένα κούρεμα του χρέους ύψους 53%. Τέτοιος είναι ο ρόλος μου ως “του σκληρού” απέναντι στην Αθήνα», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.