Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Στην αρχή τέθηκε το θέμα της κομματικής πειθαρχίας. Τώρα προβάλλει το φόβητρο των εκλογών σε περίπτωση που η συμφωνία Ελλάδας-δανειστών βρει αντιστάσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανάλυση των δηλώσεων του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Νίκου Φίλη πως εφόσον χαθούν 12 ψήφοι «θα πάμε σε εκλογές» σε συνδυασμό με προηγούμενες δηλώσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη πως «εάν δεν υπάρχει ουσιαστικά η δεδηλωμένη θα στηθούν κάλπες» δείχνει μία προσπάθεια από την πλευρά της ηγεσίας να καταστήσει σαφές προς τους δύσθυμους βουλευτές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να παίξει με το θέμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και άμεσα θα προκηρύξει εκλογές εφόσον διαπιστώσει αφενός ότι η συμφωνία δεν περνάει και αφετέρου εάν κατά την ψηφοφορία της έχει δραματικές απώλειες.

Η συζήτηση περί εκλογών πάντως δεν αποτελεί μήνυμα μόνο προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα προειδοποιητικό καμπανάκι και προς τους δανειστές για να κατανοήσουν πως σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση οδηγηθεί στα βράχια ή σε αδιέξοδο τότε ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει άλλη επιλογή από την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία.

Προς το παρόν η κυβέρνηση δεν μπορεί να διερευνήσει διεξοδικά τις προθέσεις εκείνων των βουλευτών που αμφιταλαντεύονται. Γιατί απλούστατα δεν έχει στα χέρια της καμία συμφωνία. Και αυτό που προέχει αυτήν την στιγμή για το Μαξίμου είναι να πάρει στα χέρια του το κείμενο-πρότασης των δανειστών ώστε αργότερα αυτό να μετεξελιχθεί σε συμφωνία με υπογραφές.

Μόνο τότε θα αρχίσει το ουσιαστικό μασάζ στους δυσφορούντες κοινοβουλευτικούς που σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις δεν δείχνουν να έχουν καταλάβει ότι απόρριψη της συμφωνίας σημαίνει πιθανότατα απώλεια της βουλευτικής έδρας. Διότι εάν και εφόσον ο πρωθυπουργός αποφασίσει να στήσει κάλπες τότε δεν αποκλείεται να αφήσει εκτός λίστας εκείνους που τον πρόδωσαν στην πιο κρίσιμη στιγμή.