Παρά την κρισιμότητά της συνάντησης, δεν αναμένονται σήμερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, τελικές αποφάσεις, από τη συνάντηση Τσίπρα-Γιουνκέρ.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 9.30 ώρα Ελλάδας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, o πρόεδρος Γιουνκέρ και ο Πρωθυπουργός θα αποτιμήσουν την πορεία των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να αναμένονται τελικές αποφάσεις σήμερα. Όπως σημείωσε ο ίδιος, αποφεύγοντας να επιβεβαίωσει τη συμμετοχή του προέδρου του Eurogroup στη συνάντηση καθώς και εκπροσώπων των άλλων θεσμών, πρόκειται για μια προσωπική πρόσκληση του επικεφαλής της Κομισιόν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Εξήγησε, δε, πως η τελική απόφαση ανήκει στο Eurogroup, ωστόσο ο ρόλος της Κομισιόν στη διαδικασία είναι να καλλιεργήσει τις συνθήκες που θα διευκολύνουν την ομόφωνη συμφωνία ανάμεσα στους 19 της Ευρωζώνης.

Όπως σημείωσε στη συνάντηση θα συζητηθούν τα λίγα ανοιχτά ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν, μεταξύ των οποίων είναι και η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Κολλεγίου τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα οι προσπάθειες της Επιτροπής να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των θεσμών, της Ελλάδας και των εταίρων της στην ευρωζώνη.

Όπως ανέφερε η επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που βρέθηκε σήμερα στην αίθουσα της ενημέρωσης του τύπου στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει την ατζέντα της σημερινής συζήτησης, πολλά έγγραφα και προσχέδια συμφωνίας έχουν παραχθεί και η εντατική δουλειά θα συνεχιστεί έτσι ώστε να βρεθεί μια κοινή θέση μεταξύ των θεσμών και των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης.