Στοιχεία για την πρόταση των δανειστών για την Ελλάδα αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ, που επικαλείται αξιωματούχους που έχουν δει το σχέδιο, οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα 1% για τη φετινή χρονιά, αυξάνοντας το στόχο σε 3,5% το 2018.

Επιπροσθέτως, θα ζητηθεί από την Ελλάδα να φτάσει σε πλεόνασμα 2% την επόμενη χρονιά, 3% το 2017, πριν φτάσει στο 3,5% το 2018.

Οι αριθμοί αυτοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με το ισχύον πρόγραμμα, σύμφωνα με τους FT, αφού θέτει στόχο 3% γι' αυτή τη χρονιά και 4,5% για την επόμενη.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά, στο κείμενο 47 σελίδων που έστειλε στους δανειστές προτείνει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, κάτω από το 1% το 2015 και 1,5% το 2016, γεγονός που σημαίνει ότι το «χάσμα» που θα προκύψει θα πρέπει να καλυφθεί με μέτρα, που το ΔΝΤ ανεβάζει στα 3,5 δισ. ευρώ.

«Αλλά είναι σαφώς πιο σκληροί απ' ότι αναμένουν πολλοί στην Αθήνα. Το ΔΝΤ παραμένει σκεπτικό για το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει αυτουύς τους στόχους και πιέζει τους ευρωπαίους αξιωματούχους να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος, εάν δεν επιτευχθούν» σημειώνεται.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνται οι FT, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν συμφωνήσει με τα όσα ζητεί το ΔΝΤ και δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση προς την Αθήνα.

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη βραδινή συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες.