current views are: 2

3 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση12:01

Πινγκ-πονγκ δηλώσεων Τσίπρα-Γιούνκερ πριν από την κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες

Στην τελική ευθεία για τη συνάντηση Τσίπρα-Γιουνκέρ, σήμερα στις 9.30 το βράδυ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Δημοσίευση 12:01’
αρθρο-newpost

Στην τελική ευθεία για τη συνάντηση Τσίπρα-Γιουνκέρ, σήμερα στις 9.30 το βράδυ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Στην τελική ευθεία για τη συνάντηση ΤσίπραΓιουνκέρ, σήμερα στις 9.30 το βράδυ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν και παρά την κρισιμότητά της συνάντησης, δεν αναμένονται σήμερα,τελικές αποφάσεις, από τη συνάντηση Τσίπρα-Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, o πρόεδρος Γιουνκέρ και ο Πρωθυπουργός θα αποτιμήσουν την πορεία των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να αναμένονται τελικές αποφάσεις σήμερα. Όπως σημείωσε ο ίδιος, αποφεύγοντας να επιβεβαίωσει τη συμμετοχή του προέδρου του Eurogroup στη συνάντηση καθώς και εκπροσώπων των άλλων θεσμών, πρόκειται για μια προσωπική πρόσκληση του επικεφαλής της Κομισιόν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Εξήγησε, δε, πως η τελική απόφαση ανήκει στο Eurogroup, ωστόσο ο ρόλος της Κομισιόν στη διαδικασία είναι να καλλιεργήσει τις συνθήκες που θα διευκολύνουν την ομόφωνη συμφωνία ανάμεσα στους 19 της Ευρωζώνης.

Όπως σημείωσε στη συνάντηση θα συζητηθούν τα λίγα ανοιχτά ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν, μεταξύ των οποίων είναι και η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο έλληνας πρωθυπουργός αναχωρώντας για Βρυξέλλες, είπε πως από προχθές το βράδυ η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει επισήμως την πρότασή της προς τους θεσμούς, για έναν έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό, που θα δώσει ένα τέρμα στην κρίση στην Ευρώπη και βεβαίως θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεφύγει από αυτή την ασφυξία την οικονομική αλλά και περιθώρια ανάκαμψης, θα δώσει τέλος στα σενάρια για Grexit, θα δώσει τέλος στα σενάρια της καταστροφής.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια πάνω στην πρόταση αλλά ούτε κάποιο άλλο κείμενο, όπως ακούμε από την πλευρά των θεσμικών εταίρων» και είπε:

Χθες βράδυ δέχθηκα πρόσκληση από τον πρόεδρο της Κομισιόν τον κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να μεταβώ στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά. Με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκα θετικά για να συζητήσουμε πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, να του εξηγήσω ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαίο οι θεσμοί και κυρίως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να προσχωρήσει στον ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρεις μήνες η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόμενη τα δίκαια του ελληνικού λαού προς όφελος μίας ενωμένης Ευρώπης που σήμερα είναι αναγκαία για τους λαούς όσο ποτέ.

«Χρειαζόμαστε την ενότητα, πρέπει να αποφύγουμε την διαίρεση, είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει, θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στις Βρυξέλλες ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στις Βρυξέλλες θα ενσωματωθεί στην αποστολή και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ε. Τσακαλώτος.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαίωσε σήμερα πως θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και είπε: 

«Εξακολουθώ να έχω μερικά προβλήματα να λύσω σε σχέση με αυτό που έχει συμφωνηθεί να αποκαλείται η ελληνική περίπτωση, κάτι που με υποχρεώνει να έχω διάφορες συναντήσεις σήμερα, περιλαμβανομένης μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας». 


σχετικα αρθρα