Σε μάχη χαρακωμάτων στο εσωτερικό της ΝΔ εξελίσσεται η συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες από την κυβέρνηση ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία που θα ψηφιστεί από την ελληνική βουλή. Η πλειοψηφία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα χάσει την δεδηλωμένη στην βουλή  και έτσι θα αναγκαστεί να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

Ωστόσο, στη ΝΔ, που ειρήσθω εν παρόδω ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει την στάση του για την ψηφοφορία της Βουλής, έχουν ήδη σχηματιστεί δύο στρατόπεδα.

Στο ένα βρίσκονται εκείνοι που επιθυμούν η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές αφού αυτό θα σημάνει την πλήρη δικαιώση των θέσεων του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ. Αυτό σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ θα οδηγήσει τον ελληνικό λαό να αποδοκιμάσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και να στραφεί εκ νέου στις φιλοευρωπαικές δυνάμεις πριν η χώρα οδηγηθεί στην έξοδο από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις ισχυρότερη δύναμη μεταξύ των φιλοευρωπαικών δυνάμεων είναι η ΝΔ γεγονός που σημαίνει ότι, οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί μετά τις εκλογές θα έχει κορμό το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στον αντίποδα υπάρχει μια επίσης ισχυρή ομάδα  βουλευτών της ΝΔ που υποστηρίζουν ότι μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα ήταν καταστροφική όχι μόνο για την χώρα αλλά και για την ΝΔ. Για την χώρα δίοτι θεωρούν δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλη πίστωση χρόνου από τους δανειστές αφού αυτή εξαντλήθηκε το τελευταίο πεντάμηνο και για την ΝΔ γιατί δεν αντέχει μια εκλογική αναμέτρηση με τα ίδια πρόσωπα στο δυναμικό της και με μια πολιτική που ουσιαστικά ενισχύει την παράταση μιας μνημονιακής δανειακής σύμβασης.

Τα πάντα για τη ΝΔ θα κριθούν από την στάση που θα τηρήσει στην ψηφοφορία στην βουλή. Η στάση που θα τηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά για τους βουλευτές του κόμματος, που ήδη εκφράζουν έντονα τις ενστάσεις τους, είτε να αποτελέσει προπομπό για εξελίξεις στο εσωτερικό που μπορεί να ξεκινούν από την αλλαγή ηγεσίας και να καταλήγουν ακόμη και στην διάσπαση.