Την ανάγκη για μια «ισχυρή συμφωνία» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι.

«Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θέλει την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη αλλα χρειάζεται μία ισχυρή συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι, μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ.

«Τα χαρακτηριστικά μίας τέτοιας συμφωνίας», σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη, «θα πρέπει να προάγει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, την κοινωνική δικαιοσύνη και να διασφαλίζει την δημοσιονομική σταθερότητα».

Συμπλήρωσε πάντως ότι η όποια συμφωνία της Ελλάδος με τους θεσμούς θα πρέπει να επιλύει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει προαπαιτούμενα (prior actions) για τον σκοπό αυτό, ενώ θα  πρέπει να αντιμετωπίζει τις υπάρχουσες ανισορροπίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε άλλη ερώτηση, υποστήριξε ότι η όποια συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού στην Ελλάδα οφείλει να λάβει υπόψιν τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης.

Για το αίτημα αύξησης των εντόκων γραμματίων που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Ντράγκι επεσήμανε ότι η ΕΚΤ θα το επανεξετάσει όταν οι θεσμοί εγκρίνουν την καταβολή της δόσης από το πρόγραμμα. «Πρέπει να υπάρχει μια αξιόπιστη προοπτική για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Και αυτό θα σήμαινε την εκταμίευση από τα κράτη μέλη της δόσης που απομένει. Αυτός είναι ένας όρος που πρέπει να ικανοποιηθεί ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο να το εξετάσει (σ.σ. την αύξηση του ορίου), διότι δεν υπάρχει αυτόματος τρόπος να εξεταστεί η άρση του ορίου. Και δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί» είπε χαακτηριστικά. Ο κ. Ντράγκι απέφυγε να επεκταθεί καθώς όπως είπε βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο θα προχωρήσει η ΕΚΤ σε αύξηση του κουρέματος των εγγυήσεων που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον ΕLA, στην περίπτωση που δεν επιτευχθει συμφωνία με τους θεσμούς, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι το καθεστώς θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα υπό το φως των εξελίξεων.

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι το καθεστώς των εγγυήσεων -οι οποίες στην πλειονότητα τους αφορούν σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου - επανεξετάζεται κάθε φορά που οι εξελίξεις επηρεάζουν την αξία του Δημόσιου Χρέους της χώρας. Επομένως τούτο πρόκειται να πράξει και την επόμενη εβδομάδα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το καθεστώς των εγγυήσεων που διέπει τον μηχανισμό ELA διαφέρει σημαντικά από εκείνο που εφαρμόζεται στην χρηματοδότηση των τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ.

Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει το 6,7 δισ. ευρώ σε ομόλογα που λήγουν το καλοκαίρι, τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ ο κ. Ντράγκι είπε ότ θεωρεί ότι η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος θα τιμήσει την δέσμευση της για την πλήρη και έγκαιρη αποπληρωμή των ομολόγων αυτών.

Τέλος ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι θεωρεί την Ελλάδα ως «βιώσιμη» οικονομία εφόσον όμως εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές.