Την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ υπογράμμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στις επαφές του με την αμερικανίδα Υπουργό Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς και τον Υφυπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-ΗΠΑ  για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Αβραμόπουλος συζήτησε τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία για την πάταξη των δικτύων διακίνησης μεταναστών, την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, καθώς και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο.

Με την ολοκλήρωση της Συνόδου και την υιοθέτηση κοινής δήλωσης για την εμβάθυνση της συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ, ο κ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι «η συνεργασία μας στον τομέα των εσωτερικών υποθέσεων είναι πολύ ισχυρή και αντανακλά τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεών μας», προσθέτοντας ότι «η κοινή μας δήλωση είναι ένα απτό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην προάσπιση των κοινών μας αξιών».

Αναφερόμενος στις μεταναστευτικές προκλήσεις, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε: 

Εκτιμώ ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και την αλληλεγγύη που δείχνουν σε αυτό το θέμα.

Σχετικά με την προσπάθεια αντιμετώπισης των δικτύων διακίνησης, χαιρέτισε «την περαιτέρω συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών και την ανάπτυξη συνεργιών με χώρες της Αφρικής ή και της Μέσης Ανατολής».

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «η συνεργασία μας προχωράει σε γερές βάσεις και εμβαθύνεται μέσω της Europol, την συμφωνία PNR και στις κοινές ομάδες εργασίας».

Επίσης ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η κοινή δράση για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο και η ανταλλαγή πληροφοριών «οδήγησε στη διακοπή της λειτουργίας πολλών διαδικτυακών διευθύνσεων του λεγόμενου 'darknet', που διανέμουν παράνομα προϊόντα παγκοσμίως».