ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Wiener Zeitung: Αρχή του τέλους της ευρωζώνης ενδεχόμενο Grexit

Δημοσίευση 3 Ιουνίου 2015, 18:58 / Ανανεώθηκε 3 Ιουνίου 2015, 18:17
Wiener Zeitung: Αρχή του τέλους της ευρωζώνης ενδεχόμενο Grexit
Facebook Twitter Whatsapp

Στις επιπτώσεις που θα έχει στην ευρωζώνη ένα ενδεχόμενο Grexit αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung που διατυπώνει μάλιστα μία ζοφερή πρόβλεψη... 

Στις επιπτώσεις που θα έχει στην ευρωζώνη ένα ενδεχόμενο Grexit αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung που διατυπώνει μάλιστα μία ζοφερή πρόβλεψη... 

Μέσω της Ελλάδας διακυβεύεται η συνολική αξιοπιστία του εγχειρήματος του ευρώ, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις τραπεζιτών και οικονομολόγων εκτιμά η εφημερίδα.

Οι πιστωτές προφανώς δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν στην Ελλάδα τις προθέσεις τους και σε αυτό που για πολύ καιρό φαινόταν ως χαοτική ακαταστασία από την πλευρά των Ελλήνων διαπραγματευτών, ακολούθησε ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο, με την Αθήνα να αποσαφηνίζει στους πιστωτές της -πέρα από διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου- ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα δεχθεί κανείς ένα Grexit, το οποίο, κατά την άποψη της εφημερίδας, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να φέρει στη χώρα οικονομικά πλεονεκτήματα.

Κάτι τέτοιο, πάντα ήταν ένας «άσσος στο μανίκι» της Αθήνας, συνεχίζει το δημοσίευμα καθώς εάν το Grexit αποδειχθεί συμφέρον, κάτι που δεν αποκλείουν διάφοροι οικονομολόγοι, τότε θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προειδοποιεί για μια τέτοια εξέλιξη.

Με όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί γύρω από την Άνγκελα Μέρκελ έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν, από τους Έλληνες, κάτι που εξηγεί τις αιώνιες διαμάχες και την καθυστέρηση μιας λύσης μέχρι σήμερα, γράφει η εφημερίδα, για να παραπέμψει στη συνέχεια στον πρόεδρο του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Χανς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος προβλέπει πως στην περίπτωση επιστροφής στη δραχμή θα υπάρξει μια σαφής οικονομική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη μέσα σε ένα έως τρία χρόνια η κατάσταση θα άλλαζε και θα μειωνόταν η ανεργία και η ελληνική οικονομία θα μπορούσε με μια υποτίμηση της δραχμής να εξάγει φθηνά άνευ ανταγωνισμού προϊόντα στην ευρωπαική αγορά και να προσελκύσει τουρίστες και επενδυτές.

Στο άρθρο επισημαίνεται πως εάν πράγματι η Ελλάδα δεν πλήρωνε πλέον τα χρέη της, οι συνολικές ζημίες για τους δανειστές θα ήταν τεράστιες, οι χώρες του ευρώ θα έπρεπε να διαγράψουν 200 δισεκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι απώλειες θα ανέρχονταν σε 115 δισεκατομμύρια, και αυτά είναι, πέρα από το φαινόμενο «ντόμινο» ενός Grexit, ένας επιπλέον «άσσος» στα χέρια της Αθήνας.