Οι πολίτες της Ευρώπης πρέπει να ξαναονειρευτούν την ΕΕ της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής

Μιλώντας στις «Ημερίδες Μελέτης» της Ευρωομάδας της Αριστεράς, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο κ. Χουντής σημείωσε: 

Πρέπει να ξαναθερμάνουμε το όραμα, να ξαναονειρευτούν οι Ευρωπαίοι πολίτες μια Ευρώπη του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα, δηλαδή της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η Ευρώπη για να είναι αντάξια των ιδρυτικών της διακηρύξεων και αξιών θα πρέπει να επαναθεμελιωθεί.

Όπως σημειώνει ο κ. Χουντής, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα σε ένα σταυροδρόμι μεγάλων επιλογών προς τα πού θα πάει η πορεία της, διαστάσεων της περιόδου του Μάαστριχτ, και της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού. Τότε, υποστήριξε, η ενοποιητική πορεία της Ευρώπης σφραγίστηκε από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και συνδέθηκε με την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, επιλογή που χαρακτήρισε λαθεμένη και ατελή.

Στη λιτότητα είναι συμπυκνωμένη η αιχμή του νεοφιλελευθερισμού, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι το σταυροδρόμι είναι αν θα συνεχιστούν οι πολιτικές της λιτότητας ή θα αντιστραφούν. «Σχέδια που προϋποθέτουν λιτότητα δεν μπορεί να είναι μέσα στις δικές μας επιδιώξεις. Σχέδια που μιλούν για μια ισορροπία μεταξύ της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων τύπου ξηλώματος δικαιωμάτων και νεοφιλελευθέρων αλλαγών δεν είναι η διέξοδος για μια Ευρώπη της συνοχής. Δεν είναι η διέξοδος για μια Ευρώπη του σοσιαλισμού» επισήμανε.