Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Διπλό μήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλε από την Αθήνα ο Αντώνης Σαμαράς, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας περνούσε το κατώφλι της Κομισιόν για να ξεκινήσει τη συνάντηση με τον Ζαν Κλoντ Γιουνκέρ.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο λαϊκισμός, που δεν θέλει μεταρρυθμίσεις» και «χωρίς ρεαλισμό δεν υπάρχει διακυβέρνηση» ήταν οι δύο χαρακτηριστικές αποστροφές του προέδρου της ΝΔ, οι οποίες αν και ελέχθησαν κατά την παρουσίαση βιβλίου του πρώην υπουργού Μάριου Σαλμά, στόχευαν προς το Μαξίμου.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση επισημαίνοντας πως «είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει επιστρέψει σε ύφεση». Μάλιστα, έγινε πιο συγκεκριμένος, υπενθυμίζοντας πως «το φθινόπωρο η Ελλάδα αναπτυσσόταν με τον ταχύτερο ρυθμό σε όλη την Ευρώπη και σήμερα, δυστυχώς, είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που επέστρεψε σε ύφεση. Πέρσι μειωνόταν συνεχώς η ανεργία. Τώρα μεγαλώνει μήνα με το μήνα», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέθεσε και τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΣΑ, ο οποίος «προέβλεπε για φέτος ανάπτυξη 2,5%, σήμερα προβλέπει όχι 2,5%, αλλά 0,1% ανάπτυξη και αύξηση της ανεργίας». «Πολύ φοβάμαι ότι θα είναι ακόμα χειρότερα. Σκεφτείτε, λοιπόν, ότι πριν καν να πάρει οποιοδήποτε μέτρο αυτή η Κυβέρνηση, μας έχει ήδη οδηγήσει και πάλι στην ύφεση», κατέληξε.

Με αφορμή τον τίτλο «Θέμα ιδεολογίας ή όχι μόνο;» του βιβλίου του κ. Σαλμά, ο κ. Σαμαράς τόνισε με το βλέμμα στραμμένο προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι «χωρίς ιδεολογία δεν υπάρχει πολιτική. Αλλά και χωρίς ρεαλισμό δεν υπάρχει διακυβέρνηση», ενώ επέμεινε στην πολιτική μείωσης των φόρων, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του είχε ξεκινήσει να μειώνει τη φορολογία.

«Η ιδεολογία μας ήταν αντίθετη με την επιβολή φόρων. Ασκήσαμε δύσκολη πολιτική. Βγάλαμε τη χώρα στην ανάκαμψη, στα πλεονάσματα, στις αγορές. Ξεκινήσαμε να μειώνουμε τους φόρους», ανέφερε μεταξύ άλλων σημειώνοντας με νόημα ότι «η ισορροπία ανάμεσα στις ιδέες που θες να βάλεις μπροστά και στα προβλήματα που θέλεις να λύσεις, είναι το μεγάλο στοίχημα για κάθε πολιτικό».

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η απάντηση «δεν κάνω πίσω με τίποτα», που έδωσε ο κ. Σαμαράς σε κάποιους από τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο της εκδήλωσης και οι οποίοι όταν έφθασε μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία, τον πλησίασαν και του είπαν «μην κάνεις πίσω». Η κινητοποίηση του κόσμου που έκανε ο πρώην υπουργός Υγείας, σχολιάστηκε πάντως από τον πρόεδρο της ΝΔ στην αρχή του χαιρετισμού του, όταν είπε πως «αυτός ο κόσμος, πράγματι, θυμίζει συγκεντρώσεις Σαλμά».

Στην εκδήλωση, όπου μίλησε και ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσαν ακόμη το «παρών» οι βουλευτές της ΝΔ Γιώργος Βλάχος, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Χαράλαμπος Αθανασιου, Χρήστος Κέλλας, Κωστής Χατζηδάκης, Κώστας Βλάσσης, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή, Απόστολος Βεζυρόπουλος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Γιάννης Ανδριανός, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος και οι πρώην βουλευτές Ζέτα Μακρή, Αντώνης Μπέζας, Ηλίας Βλαχογιάννης, Αντζελα Γκερέκου και Θάνος Μωραΐτης.