current views are: 2

3 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση22:57

Τσίπρας: Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι η ελληνική – Δεν υπάρχει συμφωνία – Εποικοδομητικός ο διάλογος με τον Γιουνκέρ

Ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις ώρες η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Δημοσίευση 22:57’
αρθρο-newpost

Ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις ώρες η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Για εποικοδομητικό διάλογο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη μαραθώνια συνάντηση που είχε με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες, παρουσία και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως είπε οι θέσεις της Κομισιόν είναι πιο κοντά σε αυτές της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι αυτή της Ελληνικής κυβέρνησης.

«Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία» είπε σχετικά με τα ζητήματα όπου υπήρξε σύγκλιση.

Επιβεβαίωσε ωστόσο εμμέσως τις πληροφορίες για σκληρές προτάσεις από την πλευρά των δανειστών:

Υπάρχουν όμως και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια σκληρής λιτότητας. Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι, ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης.

«Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία» είπε και κατέληξε:

Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση.

Στη δήλωσή του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν υπάρχει ανησυχία για την αποπληρωμή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δείτε πως μετέδωσε λεπτό προς λεπτό τη συνάντηση το newpost.gr:

Live bloging*


σχετικα αρθρα