Καθώς οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους, η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ όπως ήταν φυσικό τράβηξε το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ.

Τα περισσότερα μεγάλα μέσα εστίασαν στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση. «Ο έλληνας πρωθυπουργός λέει πως η συμφωνία είναι κοντά», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters που στέκεται στη διαβεβαίωση του κ. Τσίπρα ότι θα πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ την Παρασκευή.

Παράλληλα επικαλείται αξιωματούχους της Κομισιόν που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση και οι πιστωτές έχουν καταθέσει τις δικές τους εκδοχές ως προς το περίγραμμα της ενδεχόμενης συμφωνίας, ενώ γίνεται αναφορά στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι συζητήσεις έγιναν επί τη βάση της ελληνικής πρότασης.  

«Ορατή η συμφωνία, λέει ο Τσίπρας», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του BBC, το οποίο αναφέρει πως ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ορισμένες από τις προτάσεις των πιστωτών, ενώ ανέφερε πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Οι Financial Times από την πλευρά τους αναφέρουν πως «Γιουνκέρ και Τσίπρας τόνισαν πως δεν υπάρχει συμφωνία αλλά επετεύχθη πρόοδος».

Παρότι δεν υπάρχει συμφωνία , η Κομισιόν εξέδωσε μία αισιόδοξη ανακοίνωση, αναφέρει το δημοσίευμα που τονίζει ότι μετά από σχεδόν πέντε ώρες διαβουλεύσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως «επετεύχθη πρόοδος στην κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών».

«Οι πιστωτές της Ελλάδας παρέμειναν σκληροί στις θέσεις τους, έκαναν ωστόσο ορισμένες παραχωρήσεις» αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal που υπογραμμίζει ότι ο κ. Τσίπρας είναι αισιόδοξος ως προς την έκβαση των συνομιλιών. Η εφημερίδα στέκεται στην αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού πως «δεν υπάρχει στο τραπέζι πρόταση take-it-or-leave-it».

«Οι όροι που έθεσαν οι δανειστές στην πρότασή τους δημιουργεί έντονο προβληματισμό στον κ. Τσίπρα καθώς εάν τους δεχτεί υπάρχει ο κίνδυνος να εξεγερθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός» τονίζεται στο δημοσίευμα.

«Κοντά σε συμφωνία. Τσίπρας σε Γιουνκέρ: Θα συναντηθούμε ξανά», είναι ο τίτλος της ιταλικής La Reppublica που σημειώνει πως «η συνάντηση σηματοδότησε ακόμη ένα βήμα προς τη συμφωνία, αλλά ο έλληνας πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι οι δανειστές δεν πρέπει να απαιτήσουν άλλα μέτρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, το δημοσίευμα κάνει αναφορά στη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι αυξήσεις στο ΦΠΑ σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ ή η κατάργηση του ΕΚΑΣ «δεν μπορούν να βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων».

«Ο Γιουνκέρ κάνει λόγο για “πολύ καλή συνάντηση με τον Τσίπρα”», γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Ο πρόεδρος του Eurogroup θεωρεί πως η συνάντηση κορυφής ήταν πετυχημένη», αναφέρει το δημοσίευμα που αναλύει τα σημεία σύγκλισης και διαφωνίας όπως τα παρέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του.