Με άρθρο του ο βρετανός δημοσιογράφος Νιλς Πράτλει στον Guardian, αναλύει γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να αποφύγει μια διαγραφή του χρέους για την Ελλάδα. Όπως γράφει ένας βασικός παράγοντας του ελληνικού προβλήματος είναι το ελληνικό χρέος που, πλέον, βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ (320 δισεκατομμύρια ευρώ) και όπως το χαρακτηρίζει και ο ίδιος «δεν είναι βιώσιμο». 

«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε κάποιο στάδιο, θα πρέπει να υπάρξει απαλοιφή του χρέους Το να περιμένεις ένα θαύμα, δεν είναι μέρος της σημερινής δέσμης μέτρων», γράφει. 

Ο Πράτλεϊ γράφει πως ήταν εύκολο να ξεχαστεί το θέμα του χρέους με τη διαπραγμάτευση - «τσίρκο» που παίχθηκε ανάμεσα στην Αθήνα, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Ρίγα. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν -και τελικά περιορίστηκαν- στη ρύθμιση των όρων που θα αποδέσμευαν την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος.


Ο βρετανός δημοσιογράφος τονίζει πως οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Ελλάδα, αυτή τη φορά είναι επίσης καθοριστικές διότι θα κάνουν συγκεκριμένο το πλαίσιο για το επόμενο πακέτο διάσωσης (γύρω στα 30-50 δισεκατομμύρια ευρώ). Γι' αυτό και πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία στα κύρια θέματα της σημερινής ατζέντας που είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα πολλά. «Αυτό θα απαιτήσει ακραία αισιοδοξία για να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια πορεία μακροπρόθεσμης σταθερότητας».